A kollagén hatása a testünkre
A kollagénról már valószínűleg mindenki hallott. Ez egy olyan szerkezeti fehérje, ami a test szilárdságáért felelős. Gondoskodik a bőr feszességéről, az erős csontokról és az ízületek rugalmasságáról. A kollagénnek különféle típusa létezik, amelyeket a bőr mellett a porcokban, fogakban, kötőszövetekben és persze a csontokban találhatunk meg.
Elengedhetetlen a szervezet számára
Ma már kollagén italok könnyedén beszerezhetőek például a magnagt.com/ oldaláról. A szerkezeti fehérje támogatja a haj és a körmök növekedését, illetve a bélműködést is befolyásolja. Ennek hatására a mérgek és a salakanyagok kiválasztásában is segít. Minden ízületi és szöveti struktúrában fontos szerepet játszik. Az életkor előrehaladtával, illetve az ezzel járó kollagénhiánnyal a haj és a körmök vékonyabbá, töredezettebbé válnak. A bőr megereszkedik, ráncosodik, továbbá az ízületek is veszítenek rugalmasságukból.
Minél idősebbek leszünk, annál fontosabb kérdéssé válik, hogy hogyan őrizhetjük meg a kollagént testünk számára. Egy bizonyos kor felett már érdemes külön bevinnünk a szervezetünkbe. A kollagén képződése már 20 éves kortól (!) lelassul a szervezetünkben. Természetesen ez még nem azonnal észrevehető, hisz kevés ráncos huszonévessel találkozhatunk. Viszont a stressz, az alváshiány, az alkohol, a dohányzás és a sok védelem nélküli napfény mind olyan tényezők, amelyek negatív hatással vannak a test kollagénszintjére. A kollagénkrémektől kezdve a kollagén-ivóampullákon át a bevehető kollagéntablettákig számtalan megoldással találkozhatunk.
Az, hogy melyik lesz az ideális választás, először azt kell megválaszolni, hogy pontosan milyen hatást akarunk elérni. A sportolóknak vagy ízületi problémáktól szenvedőknek a szájon át bevehető kollagén kapszula lehet az ideális választás. Belülről hat és fokozza a test saját kollagéntermelését. Az összetételt érdemes pontosan megvizsgálni, illetve tanácsot kérni szükség esetén, illetve természetesen az anyagi lehetőségeket is tanácsos figyelembe venni.
Az egészséges táplálkozás sokat segít
A kollagén a szervezetben aminosavakra bomlik. A fontos aminosavakat számos élelmiszerben megtalálhatjuk. A lazacban, a hüvelyesekben, a zabpehelyben, a rizsben, a földimogyoróban és a búzacsírában például glicerin lelhető fel. A prolin lencsében és tofuban van, a hidroxiprolint a csontleves és a zselatin biztosítja. A kollagéntermeléshez szükség van rézre, cinkre és C-vitaminra, valamint más nyomelemekre. A kiegyensúlyozott étrend ilyen szempontból is elengedhetetlen, hogy a szervezet megfelelően el legyen látva. A csirkehús, a tojás és a citrusfélék is tökéletes építőelemeket biztosítanak a kollagéntermeléshez.
A fiatalság forrása?
A bőrt külsőleg kollagénkrémekkel vagy szérumokkal kezelhetjük, hogy célzottan ott hassanak, ahol a legnagyobb szükség van rá. Ha a kollagént szájon alkalmazzuk, az gyorsan lebomlik a gyomorban és a bélben, a bőrbe már kevésbé jut el.