2024 szeptember 08

2018-as szint alá esett az augusztusi átlag pénzmozgás a BÉT-en

2019-ben már több, mint 10 éves bika piac állt a hátunk mögött és mindenki azt pedzegette, hogy vajon meddig tarthat. A nemzetközi és magyar tőzsde index árfolyama folyamatosan emelkedni tudott minimálisnak tekinthető korrekciókkal.  A különböző közgazdasági szegmensekből érkező elemzők jelentős része különböző elméleteket építettek, hogyan végül mi hozza el azt a nagy fordulatot.

 

Történelem

Mint az emberiség történelmében folyamatosan, most sem a várakozásokkal megegyező esemény történt. Az medve piacot nem is úgy hozta el a változás, mint ahogy azt várták. Amerikában például minden eddiginél nagyobb lendületet tudtak venni az indexek és a tech szegmens 30% körül teljesít január óta. Nyugat-Európában is visszatért az emberek befektetési kedve, de jóval lassabban éri el a korábbi szintjeit, mint a tengerentúlon. Ázsia hasonló cipőben jár, de itt már nagyobbak az eltérések régiók közt.

 

Mi a helyzet Magyarországgal?  

Azt tudjuk, hogy a BUX nehezen talál magára, de most megvizsgáltam, hogy mekkora az átlagos napi pénzforgalom a tőzsdéken 2016 és 2020 között augusztus hónapban.

A grafikonról egyszerűen kiolvasható, hogy a 3 legnagyobb és cég átlagos napi forgalma mennyire óriási a negyedik legnagyobbtól, ami vezeti a középmezőnyt évről évre. Ezenfelül érdekesebb adat, hogy 2019-ben majdnem elérte a tíz milliárd forintot a gazdasági szereplők közti részvénytranzakció, csak ebben a 4 vállalatban. Ezt a grafikont igazolja a BUX értékének mozgása is.

Ha összevetjük a két diagramot, akkor megfigyelhetjük, hogy a BUX értéke összehangban volt a három vezető részvény napi átlagforgalmával. Látható, hogy a befektetők bizalma lassabban tér vissza a magyar piacra, mint a kontinens vagy éppen a világ többi piacára. Érdekesség, hogy a nyár utolsó hónapjában az elmúlt négy évben nem tudott különösebben nagyot emelkedni a BUX értéke.

 

Differencia

A magyar pénzügyi szektor tisztában van azzal, hogy a három jelentős méretű vállalatunk forgalma nagyban eltér a többi prémium papírétól. Sokat foglalkozunk a hírekben a többi papírral is, de a számszerűsített adatokon látszik az emberek által magyar részvényekbe fektet összegek döntő többsége a BlueChipekbe kerül.  A közepes forgalmú vállalatok nagy része mind jelentős befolyással bír az egész országban és fejlődési potenciáljuk is nagyobb annál, mint azt sokszor a befektetők érzékelik. A következő években remélhetőleg több magyar társaság is meghaladja majd a 100 millió forintos napi átlag forgalmat, ezzel teret nyerve az európai tőkepiacokon.