2024 március 28

Politika vagy sport a spamek többsége

Keress úgy pénzt, mint Trump!

Az elmúlt negyedben a politikai témák voltak a legérdekesebbek a spammelők körében. A közelgő amerikai választások és maguk az elnökjelöltek is kiváló lehetőséget adtak a csalók számára, hogy aktualitásokkal célozzák meg a felhasználókat. A negyed másik gyakori témája, amellyel a kiberbűnözők pénzt csaltak ki a sportrajongóktól, a brazíliai Olimpia volt.

A republikánus elnökjelölt, Donald Trump lett a főszereplő a politikai spam levelek többségében. Ezekben az emailekben a spammelők megosztották a címzettekkel Trump egyedi pénzkeresési módszereit és azt javasolták nekik, hogy kövessék Trump példáját saját üzleti tevékenységeik során.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”96″]

Az emailben egy linkre kattintva a felhasználók még több információt szerezhettek. A link továbbvitte a címzettet egy kamu hírportál egyik cikkéhez arról, hogy hogyan gazdagodott meg Trump. Hogy a gyanútlan felhasználó is elkezdhessen pénzt keresni, ki kellett tölteni egy online nyomtatványt a személyes adataival. A felhasználó nem kapott semmilyen pénzt, de a kiberbűnözők értékes adatokat szereztek.

„A spammelők elég gyakran használnak friss híreket és hírességeket leveleikben. Donald Trump sem volt kivétel. A felhasználók legyenek tudatosak és éberek, hogy csökkentsék az internetezés veszélyeit” – figyelmeztett Daria Gudkova, a Kaspersky Lab spam szakértője.

„Azt látjuk, hogy a közösségi hálók nagyon vonzóak a kiberbűnözők számára. Ha egyik ismerősének az online viselkedése hirtelen megváltozik és provokatív linkeket küld vagy gyanús posztokban taggeli be Önt vagy más ismerőseit, valószínű, hogy profilját feltörték. Ne kattintson azokra a linkekre és ne telepítsen semmilyen szoftvert, amit az operációs rendszer javasolna. Továbbá, jól gondolja át mielőtt ismeretlen csatolmányt nyitna meg, ilyenkor a fertőzés veszélye nagyon magas” – tette hozzá.

Furcsaságok a spamek körül

Az Anti-Phishing rendszer 32 363 492-szer aktiválódott Kaspersky Lab felhasználók számítógépein. 2015 második negyedében a rendszer 30 807 071-szer aktiválódott, ami majdnem 5 százalékos növekedést jelent idén. A legtöbb adathalász-támadás Kínában (20,22 százalék) történt, amit Brazília (18,63 százalék) és Algéria (14,3 százalék) követ. A támadások száma 2015 második negyedében alacsonyabb volt, a top három ország a következő: Brazília (9,74 százalék), India (8,3 százalék) és Kína (7,23 százalék). Idén a támadások száma megduplázódott 2015 ugyanazon negyedéhez képest.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A rosszindulatú spam forgalom méretét tekintve egy szokatlan rendellenességet fedeztek fel a második negyedben június 1-től június 21-ig, amikor a cég szakértői hatalmas csökkenést észleltek a rosszindulatú spam levelek számában. Abban az időszakban a zip file-os spam levelek átlagos száma a húszadára esett az adott negyed átlagához képest. Ugyanekkor a Necurs botnet, az egyik vírusterjesztő hálózat rejtélyes körülmények között csökkentette tevékenységét.

A Kaspersky Lab szakértői nem tudják kétségetkizáróan bizonyítani, hogy a két esemény összefügg, de állításaik szerint ennek nagy a valószínűsége. Több webes forrás is arról tudósított, hogy a Necurs botnet operátorai technikai problémákba ütköztek, minek eredményeképpen szünetelt a hálózat. Ezeket az akadályokat láthatólag hamar leküzdötték, ugyanis június 21-e után a rosszindulatú spam forgalom újra feléledt, ahogy a botnet tevékenységei is.

A biztonság és a csalók csapdájának elkerülése érdekében a Kaspersky Lab a megfontolt internetezést bátorítja. Ne kattintson a linkekre és ne telepítsen semmilyen gyanús programot. Továbbá ne kapcsolja ki az Anti-Phishing és Anti-Spam funkciókat a biztonsági rendszerében.