A spanyol gazdaság teljesítménye 4,3 százalékkal csökkent az első negyedévben éves összevetésben – adta hírül a távirati iroda.

A spanyol gazdaság teljesítménye az első negyedévben 4,3 százalékkal csökkent éves összehasonlításban és 0,5 százalékkal az előző negyedévhez viszonyítva – közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) előzetes jelentésében pénteken.

Az eredményeket kedvezőtlenül befolyásolta az év elején lezajlott harmadik járványhullám, és a megfékezésére bevezetett korlátozó intézkedések, valamint az ország több tartományát napokra megbénító januári rekord méretű havazás.

A hivatal előzetes adatai szerint január és március között a fogyasztás 0,6 százalékkal, míg a beruházások 1,9 százalékkal csökkentek az előző három hónaphoz képest. Utóbbi területen kiugró az építési beruházások 5,2 százalékos visszaesése. Az export mérséklődése 0,1 százalékos, az importé 1,3 százalékos volt.

A szolgáltatói szektor kivételével minden termelőágazat gyengült, például az építőipar 4,2 százalékkal és a mezőgazdaság 2 százalékkal. A szolgáltatói szektor 0,2 százalékos bővülést könyvelhetett el, ezen belül például a kereskedelemben és a vendéglátásban 1,4 százalékos növekedést mértek.

Folyó áron számolva a spanyol GDP értéke 3,3 százalékkal csökkent éves szinten, 287,4 milliárd eurón állt az idei első negyedévben, 2,6 milliárd euróval elmaradva tavalyi utolsó negyedévtől.

A spanyol kormány erre az évre 6,5 százalékos teljesítmény növekedéssel számol a tavalyi 11 százalékos zuhanás után. A várható idei eredményeket a járvány alakulása mellett befolyásolja az uniós helyreállítási alapból remélt források csúszása is.

A spanyol jegybank (Banco de Espana) legoptimistább forgatókönyve szerint 7,5 százalékos gazdasági növekedés is elképzelhető, míg a legkedvezőtlenebb verzió esetén 3,2 százalékos bővülést vázolt fel 2021-re.