A japán autóipari óriás Toyota biztonsági visszahívást adott ki több mint 2000 darab teljesen elektromos SUV-jára, a bZ4X-re.

A csütörtökön bejelentett visszahívás a bZ4X kerekeit érinti. A Toyota közölte, hogy a jármű tulajdonosai június 23-tól kezdve különböző csatornákon keresztül kapnak értesítést. A vállalat tokiói tőzsdén jegyzett részvényei pénteken 0,7%-os csökkenéssel zártak. “A kis futásteljesítményű használat után az érintett járművek keréktárcsáinak összes kerékagycsavarja meglazulhat olyan mértékben, hogy a kerék leválhat a járműről” – mondta a Toyota szóvivője. “Ha a kerék menet közben leválik a járműről, az a jármű feletti uralom elvesztéséhez vezethet, ami növeli a baleset kockázatát” – tették hozzá.

A szóvivő szerint a visszahívás “az összes bZ4X járműre vonatkozik Észak-Amerikában, Európában és az ázsiai csendes-óceáni térségben. Körülbelül 2700 járművet érint ez az akció”. A probléma okát még vizsgálják. “Senki sem vezetheti ezeket a járműveket, amíg a javítás meg nem történik” – mondta a szóvivő. A Toyota jól ismert hibrid és hidrogén üzemanyagcellás járműveiről, de most megpróbál előrébb jutni az egyre nagyobb versenyben lévő akkumulátoros-elektromos piacon, ahol olyan cégek, mint a Tesla és a Volkswagen versengenek a pozícióért. “A Toyotára nagy nyomás nehezedik, hogy feljebb lépjen az EV-k terén, ezért nagyon csalódott lesz, hogy első tömegpiaci elektromos autóinak visszahívására volt szükség” – mondta David Leggett, a GlobalData autóipari szerkesztője. “Pozitívum azonban, hogy a visszahívás a modell életciklusának korai szakaszában történik, és egy olyan mechanikus alkatrészről van szó, amelynek semmi köze az autó elektromos hajtásláncához” – tette hozzá Leggett. “Remélik, hogy gyorsan túljutnak a problémán”.

A Toyota a múlt hónapban mutatta be Japánban a bZ4X-et, amely a vállalat bZ sorozatának első modellje. Tavaly decemberben a vállalat elnöke, Akio Toyoda azt mondta, hogy a Toyota azt tervezi, hogy “2030-ig 30 BEV-modellt dob piacra”. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az elektromos járművek eladásai 2021-ben elérik a 6,6 milliót. 2022 első negyedévében az EV-eladások 2 millióra rúgtak, ami 75%-os növekedést jelent 2021 első három hónapjához képest.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/06/24/toyota-issues-recall-for-electric-suv-following-concerns-about-wheels.html