Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság egyik vezetője közölte, hogy a Kínával kapcsolatos adatbiztonsági aggályok miatt arra kérte az Apple-t és a Google-t, hogy távolítsák el a TikTokot az alkalmazásboltjaikból.

A rendkívül népszerű rövid videós alkalmazás a kínai ByteDance vállalat tulajdonában van, amely Donald Trump elnök alatt amerikai ellenőrzéssel szembesült. Brendan Carr, az FCC egyik biztosa a Twitteren keresztül osztotta meg az Apple vezérigazgatójának, Tim Cooknak és az Alphabet vezérigazgatójának, Sundar Pichainak címzett levelet. A levél olyan jelentésekre és egyéb fejleményekre mutatott rá, amelyek miatt a TikTok nem felelt meg a két vállalat alkalmazásbolt-irányelveinek. “A TikTok nem az, aminek a felszínen látszik. Nem csak egy alkalmazás vicces videók vagy mémek megosztására. Ez a báránybőr” – áll a levélben. “Alapjában véve a TikTok kifinomult megfigyelési eszközként funkcionál, amely nagy mennyiségű személyes és érzékeny adatot gyűjt”.

Carr június 24-én kelt, az FCC levélpapírján írt levelében azt írta, hogy ha az Apple és az Alphabet nem távolítja el a TikTokot az alkalmazásboltjaikból, akkor július 8-ig nyilatkozatokat kell benyújtaniuk neki. A nyilatkozatoknak meg kell magyarázniuk, hogy “mi alapján jutott a vállalat arra a következtetésre, hogy a Pekingben tartózkodó személyek által az amerikai felhasználók magánjellegű és érzékeny adataihoz való titkos hozzáférés, valamint a TikTok megtévesztő állításai és magatartása nem ütközik az alkalmazásboltokra vonatkozó szabályzataikba” – írta.

Trump 2018-ban jelölte Carr-t ötéves ciklusra az FCC élére. A szenátus decemberben megerősítette, hogy a bizottság elnöke, Jessica Rosenworcel újabb ötéves ciklusra marad. Carr levele a BuzzFeed News egy, a hónap elején készült jelentését idézte, amely szerint a TikTok alkalmazottjainak nyilatkozataiból készült felvételek szerint a Kínában dolgozó mérnökök 2021 szeptembere és 2022 januárja között hozzáférhettek amerikai adatokhoz. A BuzzFeed jelentése tartalmazta a TikTok szóvivőjének nyilatkozatát. Ebben az állt: “Tudjuk, hogy biztonsági szempontból a leginkább vizsgált platformok közé tartozunk, és célunk, hogy minden kétséget eloszlassunk az amerikai felhasználói adatok biztonságával kapcsolatban. Ezért alkalmazunk szakértőket a területükön, folyamatosan dolgozunk a biztonsági szabványaink érvényesítésén, és neves, független harmadik feleket vonunk be a védelmünk tesztelésére”.

Június 17-én, a BuzzFeed jelentésével egy napon a TikTok bejelentette, hogy a teljes amerikai felhasználói forgalmat az Oracle Cloud Infrastructure-ra irányítja, és az amerikai felhasználók személyes adatait saját amerikai és szingapúri adatközpontjaiból az Oracle amerikai felhőszerverekre helyezi át.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/06/29/fcc-commissioner-tells-apple-google-to-remove-tiktok-from-app-stores.html