Az Egyesült Királyság trösztellenes szabályozó hatósága szerdán közölte, hogy vizsgálatot indít az Amazon ellen azzal kapcsolatban, hogy az amerikai e-kereskedelmi óriás károsítja-e a versenyt azzal, hogy tisztességtelen előnyt biztosít saját kiskereskedelmi üzletágának és a szolgáltatásait igénybe vevő eladóknak a piacterén működő harmadik fél kereskedőkkel szemben.

A brit Verseny- és Piacfelügyelet közölte, hogy vizsgálatot folytat az Amazon ellen a brit piactéren működő eladókat érintő olyan gyakorlatok miatt, amelyek “versenyellenesnek bizonyulhatnak, és a vásárlók számára rosszabb üzletet eredményezhetnek”. Az Amazon saját kiskereskedelmi üzletágán keresztül értékesít termékeket a piactéren keresztül. De lehetővé teszi harmadik fél kereskedők számára is, hogy árucikkeket értékesítsenek. Az Amazon szolgáltatásokat nyújt ezeknek az eladóknak, például segítséget nyújt a logisztikában vagy a kereskedők és a vásárlók egymásra találásában.

A CMA vizsgálata három fő területre összpontosít. Az első az, hogy az Amazon hogyan gyűjti és használja a harmadik fél eladók adatait, és hogy ez tisztességtelen előnyhöz juttatja-e az Amazont a kiskereskedelmi üzletágával kapcsolatos döntések meghozatalakor. A második az úgynevezett “Buy Box”, az Amazon termékoldalain található terület, amely a vásárlóknak egy kattintással a “Buy Now” vagy a “Add to Basket” opciót kínálja. A CMA azt fogja vizsgálni, hogy az Amazon miként határozza meg azokat a kritériumokat, amelyek alapján a beszállítók a “Buy Box”-ban az első helyen szerepelhetnek. Végül a brit hatóság azt is vizsgálni fogja, hogy az Amazon hogyan határozza meg a Prime címke alatti értékesítésre való jogosultsági kritériumokat. A Prime az Amazon fizetős előfizetési programja, amely gyors kiszállítást és más termékekhez való hozzáférést biztosít a vásárlóknak.

“Több ezer brit vállalkozás használja az Amazont termékei értékesítésére, és fontos, hogy képesek legyenek a versenyképes piacon működni. A verseny bármilyen megszűnése veszteséget jelent a fogyasztók számára, és azt eredményezheti, hogy többet fizetnek a termékekért, rosszabb minőségű termékeket kínálnak nekik, vagy kevesebb választási lehetőségük van” – mondta Sarah Cardell, a CMA általános jogtanácsosa közleményében. A CMA közölte, hogy egyelőre nem jutott következtetésre azzal kapcsolatban, hogy megsértették-e a versenyjogot. Az Amazon közölte, hogy a vizsgálat során “szorosan együttműködik” a CMA-val. Az Egyesült Királyság felügyeleti szervének vizsgálata az Európai Bizottság, az Európai Unió végrehajtó szerve által folytatott hasonló vizsgálatot követi.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/07/06/amazon-investigated-by-uk-watchdog-over-its-marketplace-practices.html