Az alumínium kohók a kínai Jünnanban, amelyek a tartomány vízenergiáját használják energiaforrásként, fel lettek szólítva arra, hogy szeptembertől decemberig megtartsák az augusztus havi termelés mennyiségét.

Jobb esetben menjenek lejjebb ennél, de semmiképp sem léphetik túl azt. Jünnan, amely áramhiányban szenved, azt is elrendelte, hogy a szeptemberi cementtermelésüket 80 százalékkal csökkentsék augusztushoz képest. A tartomány adta Kína cement szükségletének 5,5 százalékát, ami 129,85 millió tonnát jelentett 2020-ban. Augusztus előtt már így is az alumínium kohók majd 1 millió tonna éves kapacitástól szabadultak meg az áramkorlátozások miatt, mondta az állam által támogatott Antaike kutatóház. A korlátozások kezdetét májusra lehet tenni, amikor is a tartományt szárazság érte, amely csökkentette a vízenergia-termelését. Jünnanban található meg Kína alumínium kapacitásának 10 százaléka. Melynek az ára 3000 dollárra ment fel tonnánként, ilyen magasságokban 2008 óta nem volt. Peking kínai tartományok két harmadát figyelmeztette, hogy átlagon feletti az energia felhasználása. A Jünnani cégek, amelyek energiafogyasztása kétszer akkora, mint a megengedett átlag, arra lesznek utasítva, hogy a kibocsátást felére csökkentsék. Azoknak, akik még ennél is többet, az átlag több, mint kétszeresét fogyasztják azoknak a tevékenységük 90 százalékát le kell majd zárniuk.

Hol a határ?

Jünnan Kína teljes nyersacéljának 2,3 százalékát adja. Azonban szintén korlátozni fogja ennek az ágazatnak is a kibocsátását, mivel a dokumentumok szerint a Jünnani acélgyárakat erre kérte a helyi kormány. A London Metal Exchange 2,6 százalékos ugrást mutatott a London alumínium árában (CMAL3), ezzel elérve a 3000 dollárt tonnánként. Ez volt a legnagyobb napközbeni érték 2008 óta.

Kínában a fém 5,4 százalékkal nőtt, 2006 óta ez volt a legmagasabb. Egyéb nemesfémek alacsonyabban végeztek. Például a réz 0,3 százalékkal, a nikkel 2,6 százalékkal csökkent. Aluminum Corp. of China Ltd, az ország legnagyobb kohója 12 százalékot ugrott hétfőn, Hong Kongban. A kínai anyag-részvények további változásokra számíthatnak, mivel a sok kormányzati döntés az acéltermelés visszaszorítására, a kibocsátások csökkentése érdekében tovább növelheti a cement, acél és alumínium árát.