Már sokszor láttuk a mostani forgatókönyvet a tőzsdéken.

Az elmúlt napok története a tőzsdéken kifejezetten izgalmas volt; egy kínai óriás cég problémái miatt jelentős eséseket szenvedtek el az irányadó indexek.  Jött egy kis turbulencia tehát, és azt sem mondhatjuk, hogy az elmúlt időszak eséseit alulmúlta volna a hirtelen jött korrekció. Ha ránézünk ugyanakkor egy néhány hónap adatait mutató grafikonra, akkor nem lepődhetünk meg sem az esésen, sem pedig az azt követő kilövésen.

Csődöt mondó ingatlanóriás?

A mostani korrekció szint egyértelmű oka az Evergrande névre hallgató, ingatlanpiacon tevékenykedő kínai céggel kapcsolatos negatív, csődöt előrejelző hírek. Többen már úgy tekintettek a cég esetleges csődjére, mint a Lehman Brothers 2008 őszi összeomlására, aminek a következményeit mindannyian tudjuk. Ennek megfelelő volt a piaci reakció is, bár nyilván nem a 2008-ashoz hasonló hatást váltott ki az eset. Az ingatlanóriás pénzügyi problémái ugyanakkor joggal okozhattak aggodalmat a tőzsdéken, bár a zuhanás mértéke talán meglepő lehetett; egy ingatlanóriás csődje dominóhatást is kiválthat esetleg, ami jelentős változásokat hoz az ingatlanpiacon, ezen keresztül pedig a befektetési szektor teljes egészében is.

Mostanra azonban még inkább jó hírek érkeztek, valószínűleg állami útmutatással elkerülheti a csődöt az Evergrande, bár nyilvánvalóan nem szűntek meg ezzel a pénzügyi-likviditási problémák. A cég további sorsára még érdemes lehet figyelni, nem garantálható ugyanis, hogy minden problémát sikerül elkerülnie a cégnek.

Így reagáltak a piacok

A hírre az elmúlt héten jelentős esés bontakozott ki, gyakorlatilag minden részvény jelentős esésen ment keresztül, a magyar tőzsdeindex, a BUX sem úszta meg az átmeneti pánikot. Jelenleg azonban már az esés nagy részét ledolgozták a tőzsdék, érdemes megnézni ehhez az Európában irányadó DAX árfolyamát. A legutóbbi rövid korrekciókhoz hasonlóan 15000 pont környékére esett a német tőzsdeindex, onnan azonban nagyon gyors feltámadás következett.

Egyelőre a szokásos forgatókönyv érvényesül (www.investing.com)

Nagyon hasonló forgatókönyv következett be, ami a mostani tőzsdei hegymenet során már olyan sokszor. Gyors pánik, jelentős esés, majd pedig akár még gyorsabb újraéledés, és további emelkedés. Bár a korábbi csúcsokra még nem kapaszkodtak vissza a tőzsdék, most is a „buy the dip” mindenhatósága tűnik elsődlegesnek. Komolyabb probléma akkor lehet, ha visszafordul az emelkedés, akkor viszont egy mostanában nem látott, tartós eséssel is szembesülhetünk.