A világ legnagyobb elektromos járműakkumulátor-gyártója, a CATL azt vizsgálja, hogy kiterjessze-e akkumulátorcsere-üzletágát a nemzetközi piacokra – mondta egy vezető beosztású vezető.

A CATL, vagyis a Contemporary Amperex Technology Co. Limited olyan vállalatok beszállítója, mint a Tesla és a Ford. Januárban a kínai akkumulátorgyártó 10 városban indította el Kínában az EVOGO nevű akkumulátorcsere-üzletágát. A cél az, hogy az elektromos autóknak ne kelljen megállniuk a töltőállomásokon. Ehelyett az autósok a CATL-től bérelhetnek akkumulátorcsomagokat, és betehetik azokat az autóba, amikor a másik akkumulátoruk lemerül. Ez néhány percet vesz igénybe. A Nio, egy kínai elektromosautó-gyártó start-up cég, szintén rendelkezik egy rivális akkumulátorcsere-programmal. A vállalat azt tervezi, hogy 2025-ig 1000 akkumulátorcsere-állomás kiépítésével bővíti ezt a Kínán kívüli területet, a legtöbbet Európában, mondta a Reutersnek a héten Qin Lihong, a Nio társalapítója.

Li Xiaoning, a CATL tengerentúli kereskedelmi alkalmazásokért felelős ügyvezető elnöke elmondta, hogy a vállalat szintén vizsgálja akkumulátorcsere-terméke európai kiterjesztését. “Azt mondanám, hogy ez még idén elindul Kínában. Lépésről lépésre fogjuk ellenőrizni az EVOGO tengerentúli lábnyomát” – mondta Li. “Számos partnerrel kezdjük felmérni a lehetséges együttműködés lehetőségét. A részleteket a gyakorlatban kell megértenünk” – tette hozzá. “Sok mindent mérlegelünk. A terméktechnológia egy dolog, egy másik az üzleti eset, a szabályozás, a helyi szabályok, és más tényezőkre is gondolnunk kell”.

Ha a CATL kiterjeszti az üzletágat a tengerentúlra, akkor segíthet a külföldi autógyártóknak abban, hogy az akkumulátorcsere-szolgáltatásokat anélkül kínálják az ügyfeleknek, hogy maguknak kellene kiépíteniük a drága infrastruktúrát. A CATL-nek olyan kihívásokkal kell szembenéznie, mint például az akkumulátorokba kerülő lítiumhoz hasonló nyersanyagok növekvő ára. A vállalatnak azonban így is sikerült több mint kétszeresére növelnie nyereségét a második negyedévben, mivel az elektromos járművek iránti kereslet továbbra is erős.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/23/tesla-supplier-catl-evaluating-battery-swapping-business-overseas.html