A válság túlnőtte az országhatárokat – ezt a Rubik-kockát már lehetetlen lenne kirakni?

Elég komoly bajban vagyunk, miközben a globális világválság egyre nagyobb árnyékot vet az országokra. A helyzet annál rosszabb, amikor kiderül, hogy nincs, aki mentőcsónakot küldjön. A Politico szerint emlékezetünk során először, az Egyesült Államok sem képes kezelni a helyzetet. Meg kell hagyni, hogy a gazdasági problémák sokasága sorakozik a központi bankok és kormányok ajtaja előtt. Eközben azok próbálják elkerülni a fájdalmas recessziós időszakot is. A növekvő infláció, Oroszország és Ukrajna pusztító háborúja, Európa fenyegető energiaválsága, a váltakozó brit kormány, a kínai gazdaság lassulása csak néhány eleme a megoldandó Rubik-kockának. Bár a problémák egyesével történő megoldása is jókora kihívás lenne, valamennyi egyszerre árasztotta el a gazdaságokat.

(www.shutterstock.com)

A Fed várhatóan ma is további 75 bázispontos kamatemelést fog bejelenteni. Az agresszív hozzáállás hónapok óta nem enyhült. A jegybank kijelentette, hogy prioritásként kezelik az infláció megállítását, azonban a gazdaság hűtése nagyon gyorsan átfordulhat recesszióba. Ez újabb problémákat hozhat magával.

Hatalmas küzdelem folyik az egész világon

Egyes elemzők szerint a probléma az, hogy az Egyesült Államok csak úgy, mint más nemzetek, nagyrészt arra összpontosítanak, hogy megpróbálják megfékezni a hazai válságot. Bár eközben azért segítették az európai energiaválság kezelését, valamint az ukránok támogatásáról is tanúskodtak, de az igaz, hogy amíg nincs rendben a hazai gazdaság addig nagyon nehézkes mások segítése.

(www.shutterstock.com)

A világ második legnagyobb gazdasága is komoly problémákkal küzd. Ebben az évben a gazdaság 5,5 százalékos növekedésével számoltak, amely jóval alacsonyabb a tavalyi 8,1-es értéktől. Ennek ellenére a Nemzetközi Valutaalap arra számít, hogy 5,5 helyett idén csak 3,2 százalékos növekedést fog elérni. 

„A nap végén, a legtöbb nemzeti politika a saját útján halad”, jelentette ki Mark Sobel, a Hivatalos Monetáris és Pénzügyi Intézmények Fórumának elnöke. Nagy kérdés tehát, hogy a széthúzásból, hogyan váltunk majd közös megoldásra. Hasonló összefogásra lenne szükség, mint az uniós történt a gázárak kezelésénél, azonban most még ennél is nagyobb és bonyolultabb problémáról beszélhetünk.

Forrás: politico.com

Címlapkép: Shutterstock