A Facebook azt tervezi, hogy bezárja a Facebook Gaming alkalmazást, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy videojátékokat nézzenek és játsszanak on-demand.

Október 28-tól kezdve a Facebook Gaming nem lesz elérhető iOS és Android rendszereken, míg a játékfunkciók továbbra is elérhetőek lesznek a fő Facebook alkalmazáson keresztül. “Szeretnénk mindannyiótoknak szívből köszönetet mondani mindazért, amit az alkalmazás indulása óta tettetek a játékosok és rajongók virágzó közösségének kiépítéséért” – írta a vállalat a Facebook Gaming alkalmazásról szóló frissítésében. “Ez valóban egy közösség által irányított erőfeszítés volt, hogy új játékfunkciókat hozzunk a Facebookra” – tette hozzá a vállalat. “A hír ellenére küldetésünk, hogy összekössük a játékosokat, rajongókat és alkotókat a szeretett játékokkal, nem változott, és továbbra is megtalálod a játékokat, streamelőket és csoportokat, ha a Facebook alkalmazásban a Gamingre látogatsz.”

A több mint két évvel ezelőtt, a Covid-19 járvány kitörésekor indított Facebook Gaming a videojátékok nézésének és játszásának fellendülése miatt egykor potenciális fenyegetésnek számított a Twitchre, a piac meghatározó szereplőjére nézve. A Facebook, amely az újonnan átkeresztelt anyavállalat, a Meta tulajdonában van, nehezen tudta megvetni a lábát az élő játékstreaming piacán. A Streamlabs piackutató cég jelentése szerint 2022 második negyedévében a Facebook Gaming a nézett órák számát tekintve mindössze 7,9%-os piaci részesedéssel rendelkezett, a Twitch (76,7%) és a YouTube (15,4%) mögött.

Nem a Facebook az első internetes óriás, amely megpróbálta és elbukott a Twitch képletének újrateremtésében. A Microsoft 2020-ban bezárta saját streaming szolgáltatását, a Mixert, miután több millió dolláros szerződést kötött, hogy a híres Fortnite-játékos Tyler “Ninja” Blevins kizárólag a szolgáltatásán streameljen. A YouTube, a Twitch legközelebbi versenytársa nagyobb sikereket ért el a Twitch dominanciájának megritkításában.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/30/facebook-gaming-app-a-rival-to-amazons-twitch-to-shut-down.html