Felvásárolja a Square az Afterpay-t, ez derült ki hétfőn.

Soha nem látott még ilyen méretű felvásárlást az ausztrál piac. A gyors fogyasztói kölcsönöket kínáló Afterpay vállalat akvizícióját jelentette be az amerikai Square cég. Utóbbi társaság szintén különböző pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozik, azonban a konkurencia bekebelezésével további piacok felé nyithatnak. Ezen hírek hétfőn láttak napvilágot, ugyanis a két vállalat egy közös közlemény keretei között jelentette be az ügyletet. 

Pontos részletek 

A Square vállalatot az a Jack Dorsey irányítja, aki többek között a Twitter-t is igazgatja. Az amerikai filantróp nyilatkozatának értelmében, az akvizíció 29 milliárd dolláros értékű, és minden részvényt felölel. Ezzel Ausztrália történetének legnagyobb felvásárlása. Jack Dorsey egyébként biztosította az Afterpay jelenlegi befektetőit, hogy 0,375 Square részvényt kapnak a jelenlegi papírjaik után. Ez nagyjából 30%-os prémiumot jelent számukra. 

Hasonló méretű felvásárlásra, 2017-ben volt legutóbb példa a szigetországban. Akkor az Unibail-Rodamco akvizíció kapcsán beszélhettünk 24,7 milliárd dolláros akvizícióról. Egyébként az Afterpay kifejezetten a “vásárold meg most, fizesd ki később” típusú hitelkonstrukciókat kínál a felhasználóinak. Ezen típusú hitelezés rendkívül népszerű lett a kiskereskedelem körében a pandémia alatt. Így nem csoda, hogy a múlt hónap közepén még arról számolhattunk be, hogy az Apple is kacérkodik az erre a piacra történő belépéssel

A felvásárlás befejezte után, az Afterpay jelenlegi részvényesei, nagyjából a Square 18,5%-át fogják birtokolni. Az ügyletet egyébként mindkét fél igazgatósága jóváhagyta. A Square egyébként hozzátette, hogy másodlagos jegyzést fog létrehozni az ausztrál piacon. Ezzel az Afterpay befektetői lehetőséget kapnak arra, hogy a new york-i és az ASX részvényekhez is hozzáférjenek. 

Tőzsdei reakció 

Az Afterpay részvényei a pre-market során törtek ki, amely szint később csökkent nap közben. – www.investing.com

Az Afterpay részvényesei nem voltak restek, azonnal felpumpálták a cég árfolyamát. Ennek az oka egyértelműen az volt, hogy minél nagyobb részvény árfolyamon legyenek képesek kiszállni a cégből. Természetesen az igazsághoz hozzátartozik, hogy az Afterpay nagyot nyert az akvizícióval, így szintet is lépett a cég. Ezt bizonyítja a 18% feletti növekedés, amelyet hétfőn produkáltak a papírok. 

Az utóbbi napokban még a középső Bollinger-szalagról pattant vissza a Square árfolyama, de hétfőn már kitöréssel kezd a cég. – www.investing.com

Szintén az utóbbi forgatókönyvet erősíti meg a Square árfolyamának reagálása a hírekre. A cég részvényei közel 9%-os pluszban kezdtek hétfőn, amelyet egyértelműen a felvásárlás fejleményre okozott.