Az emberekre egyre nagyobb nyomás helyeződik, miközben a mindennapi megélhetésért küzdenek

Az átlagos brit élelmiszer költségei várhatóan évi 454 fonttal gyarapodnak, mivel a termékek inflációja 14 éve nem látott magasságokat közelít. Nem csak az egyesült királyságban vannak nehézségek, hanem szerte a világon. Ausztrália, az Egyesült Államok és Európa sem kivétel. Az unió nagy bajban van, hiszen a magas infláció mellé még további aggodalmak is csapódnak, hiszen az oroszokkal vívott gazdasági háborúból egyelőre nagyon rosszul jöttek ki. Az elemzők az orosz gazdaság fájdalmát majd csak a későbbi időkre jelzik, most Európa fog szenvedni. A kemény tél előtt szeretnék feltölteni a gáztárolóikat, azonban az orosz gáz nélkül ez szinte kivitelezhetetlen. Olyan kevés a szabad kapacitás a termelő országoknál, hogy azoknak adják, akik többet fizetnek érte. Jelenleg Európa nagy összegeket ad ki a szállítmányokért, amely nagyban hozzájárul a rezsiköltségek emelkedéséhez is. A blokk legnagyobb kihívása, hogy a rekordmagas inflációval megküzdjenek, illetve leállások nélkül vészeljék át a közelgő telet.

(www.shutterstock.com)

Élelmiszerinfláció – a fájdalmas igazság

Az Egyesült Királyság gazdasága sincs jó állapotban. Augusztusban a 2008-as válság óta nem látott magasságokba emelkedhet a szupermarketek inflációja, miután ebben a hónapban majd 10 százalékra erősödött. A családoknak az átlagos éves élelmiszer kiadások 454 fontnyi növekedésével kell szembenéznie, nyomást gyakorolva a megélhetésre. A legnagyobb változás a vaj, tej és háziállatok ételeinél tapasztalható. A fogyasztói bizalom felmérések rekordmélységekről tanúskodnak az elmúlt hónapokban. A vállalkozások meredeken emelkedő költségekről számoltak be, különösen az importált nyersanyagok és a magasabb bérek miatt. Mindent összevetve a mindennapi életben maradás egyre nehezebbé és költségesebbé válik az átlagemberek számára. Az elemzők szerint a növekvő élelmiszer-, benzin- és energiaköltségek valószínűleg fennmaradnak, amíg az ukrajnai háború és az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók továbbra is visszatartják a két nemzet exportját, recesszióba taszítva az Egyesült Királyságot is az év második felére. Bank of England, az Egyesült Királyság központi bankja idén várhatóan ötödik kamatemelését hajtja majd végre, amikor a döntéshozók a jövő hónapban találkoznak. A bank célja, hogy lassítson a fogyasztói kiadásokon, az infláció csökkentése érdekében. Bár sokan úgy vélik, hogy a növekvő árak és a magasabb hitelfelvételi költségek együttes hatásai nagyobbak lesznek a vártnál, és recessziót indíthatnak el.

(www.shutterstock.com)

Senki sincs biztonságban, nehéz helyzetben a Biden adminisztráció

Hasonló félelmekkel néz szembe az Egyesült Államok is, ahol a magas benzin- és élelmiszerárak 40 éves csúcsra emelték az inflációt. Az éves viszonylatban 9,1 százalékot emelkedő júniusi értékek gyakorlatilag garantálták a további kamatemeléseket. Joe Biden nyugalomra intette az amerikaiakat, és kijelentette, hogy kormánya elkötelezett a probléma megoldása mellett. A megélhetés azonban egyre költségesebb. Bár a kutakon az elmúlt 30 napban csökkentek az árak, és a rekordmagas 5 dollár feletti értékekről majd 50 centtel kerültek lejjebb, ez még mindig túlságosan költséges. Az elnök adminisztrációja arra számít, hogy a benzinárak továbbra is csökkenni fognak egészen gallononként 4 dollárra, de a legtöbb piaci figyelő ezzel nem ért egyet. Bár az olajárak piacán nagy enyhülést láthattunk az elmúlt hetekben, amely csökkentette a benzinárakat is, bőséges okunk van azt hinni, hogy a jelenlegi energiaválság miatt az árak ismét emelkedni fognak. Jelenleg a recessziós félelmek hatnak nagyon erősen a piacokra, és ez csökkenti az árakat. Támogatással szolgál azonban, hogy a kínálati oldal továbbra sem tudja felvenni a tempót a keresleti igényekkel.

(www.shutterstock.com)

A rekordmagas árak ellenére az USA-ban a benzin iránti kereslet csak 4-5 százalékkal van a covid előtti szint alatt ebben az időszakban. Más szóval a keresletet nem tudták drasztikusan károsítani a magas árak. Bár az olajkereslet enyhülhet a gazdasági visszaesés miatt, valószínűleg nem csökken olyan súlyosan, mint az előző ciklusokban.

A dollár viszont nagyot ment az euróval szemben. Az ukrán háború megnövelte az euróövezet gazdaságának bizonytalanságát és a dollár biztonságos menedékké vált, mivel a Fed folyamatosan növeli a kamatlábakat.

Európa és a gazdasági háború

A háború okozta szorongás egyre erősebb az unióban. A német tisztviselők a légkondicionálást próbálják szabályozni, hogy ne merítsék ki még jobban télre a gáztárolókat. A földgáz egységes szétosztására próbálnak egy tervvel előállni, miközben a széntüzelésű erőművek újraindítását is számításba veszik. Európa gáz igénye egyre nagyobb valószínűséggel marad kielégítetlenül, annak ellenére, hogy a 10 napos karbantartás után az oroszok újraindították az Északi Áramlat 1 vezetéket. Bár nem teljes kapacitáson működik, de örülhetünk, hogy érkezik a szállítmány.

(www.shutterstock.com)

Forrás: theguardian.com; forbes.com

Címlapkép forrása: Shutterstock