Az Apple-nek meg kell majd felelnie annak az európai uniós törvénynek, amely előírja, hogy az elektronikus eszközöknek közös töltési szabványt – az úgynevezett USB-C-t – kell használniuk – erősítette meg a vállalat marketingfőnöke.

“Nyilvánvalóan meg kell felelnünk” – mondta Greg Joswiak, az Apple világméretű marketingért felelős vezető alelnöke a Wall Street Journal Tech Live konferenciáján kedden. Az uniós tagállamok miniszterei hétfőn adták meg a végső jóváhagyást a közös töltőtörvényhez, amely azt jelenti, hogy 2024-től az elektronikus eszközöknek, köztük a mobiltelefonoknak és a táblagépeknek támogatniuk kell az USB-C töltést. Az Európai Tanács jóváhagyása azt követően történt, hogy más uniós jogalkotó szervek is megszavazták a mintegy 10 éve készülő jogszabályt. Az Apple iPhone a saját fejlesztésű Lightning töltőjét használja. A készülő uniós törvény értelmében az iPhone-nak támogatnia kellene az USB-C-t.

Joswiak nem árulta el, hogy az Apple mikor vezeti be az USB-C-t zászlóshajó okostelefonjába, de ennek 2024-ig meg kell történnie. Elemzők korábban azt mondták, hogy a 2023-ban megjelenő iPhone-ok USB-C töltővel lehetnek felszerelve, és hogy az Apple valószínűleg globálisan, nem csak az Európai Unióban fogja bevezetni a szabványt. Az uniós törvényhozók azzal érvelnek, hogy a szabályok csökkentik a pazarlást, mivel a fogyasztóknak nem kell minden egyes készülékvásárláskor új töltőt vásárolni. Az EU szerint ezzel csökken az új töltők gyártása és ártalmatlanítása. Joswiak a töltőtörvény miatt az EU-t vette célkeresztbe, és elismerte, hogy a két fél között “egy kis nézeteltérés” alakult ki. “Úgy gondoljuk, hogy környezetvédelmi szempontból és az ügyfeleink számára is jobb lett volna, ha a kormány nem lenne ennyire előíró” – mondta Joswiak.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/10/26/apple-confirms-iphone-to-get-usb-c-charging-to-comply-with-eu-law.html