Törökország folytatni fogja a kamatcsökkentést – mondta Recep Tayyip Erdogan elnök -, annak ellenére, hogy az infláció 80% fölé emelkedett.

A török központi bank nem fog kamatot emelni – mondta szerda este a CNN Turknek, hozzátéve, hogy várakozásai szerint az ország jelenleg 12 százalékos irányadó kamatlába az év végére egyszámjegyű lesz. Az egyre mélyülő gazdasági problémákkal szembesülve Erdogan arra is szakított időt, hogy néhány szúrást intézzen Nagy-Britanniához, mondván, hogy a brit font “felrobbant”. A brit valuta nemrégiben történelmi mélypontra, 1,03 dollár közelébe esett az amerikai dollárral szemben, mivel a Liz Truss miniszterelnök vezette új konzervatív kormány olyan gazdasági tervet terjesztett elő – amely a növekvő infláció ellenére nagymértékben a hitelfelvételen és adócsökkentésen alapul -, amely a piacokat megrázta. Ez riasztó reakciókat váltott ki az amerikai közgazdászok, a politikai döntéshozók és a Nemzetközi Valutaalap részéről, egyesek szerint az Egyesült Királyság úgy viselkedik, mint egy feltörekvő piac.

Törökország lírájaeközben csütörtökön rekordalacsony szintre, 18,549-re esett a dollárral szemben. A valuta idén nagyjából 28%-ot veszített értékéből a dollárral szemben, az elmúlt 5 évben pedig 80%-ot, mivel a piacok elkerülték Erdogan unortodox monetáris politikáját, amely a magas infláció ellenére kamatcsökkentést hajtott végre.“Ó, micsoda irónia, Erdogan tanácsokat ad Trussnak a gazdasággal kapcsolatban” – mondta Timothy Ash, a BlueBay Asset Management feltörekvő piaci stratégája egy e-mailben. “Törökországban 80%-os az infláció, és azt hiszem, az elmúlt évtized legrosszabbul teljesítő valutája van. Lol. Milyen mélyre süllyedt az Egyesült Királyság.”

Erdogan csütörtökön megduplázta ellentmondásos monetáris tervét, és közölte, hogy azt mondta a központi bank döntéshozóinak, hogy a következő, októberi ülésen folytassák a kamatcsökkentést. “A legnagyobb csatám a kamatok ellen folyik. A legnagyobb ellenségem a kamat. A kamatlábat 12%-ra csökkentettük. Ez elég? Nem elég. Tovább kell csökkenteni” – mondta Erdogan egy rendezvényen a Reuters fordítása szerint. “Megvitattuk, megvitatjuk ezt a központi bankunkkal. Javasoltam, hogy a monetáris politikai bizottság közelgő ülésein tovább kell csökkenteni” – tette hozzá. A török központi bank az elmúlt két hónapban két egymást követő 100 bázispontos csökkentéssel sokkolta a piacokat, miközben számos más nagy gazdaság is szigorítani igyekszik a politikát. A líra eközben tovább fog esni, mivel Törökország a növekedést helyezi előtérbe az infláció kezelésével szemben, amely 24 éve a legmagasabb szinten van. Amellett, hogy a 84 millió lakosú Törökország megélhetési költségei az egekbe szöktek, az ország felemészti devizatartalékait, és egyre nagyobb a folyó fizetési mérleg hiánya.

Ahogy az amerikai jegybank emeli kamatlábát és a dollár erősödik, Törökország számos dollárban denominált adósságát és a dollárban importált energiát csak még fájdalmasabb lesz kifizetni. “A külső finanszírozási feltételek szigorodása mellett a kockázatok továbbra is határozottan a líra éles és rendezetlen esése felé tolódnak” – írta Liam Peach, a feltörekvő piacok vezető közgazdásza egy jegyzetben Törökország legutóbbi, szeptember 22-i kamatcsökkentése után. “A törökországi makroháttér továbbra is rossz. A reálkamatlábak mélyen negatívak, a folyó fizetési mérleg hiánya növekszik, és a rövid távú külső adósságok továbbra is nagyok” – írta. “Lehet, hogy nem kell a globális pénzügyi feltételek jelentős szigorítása ahhoz, hogy a befektetők Törökországgal szembeni kockázati hangulata elmérgesedjen, és további lefelé irányuló nyomást gyakoroljon a lírára”.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/29/erdogan-says-turkey-will-keep-cutting-interest-rates-mocks-british-pound-.html