Íme a két módszer lényege és esetleges buktatói.

A tőzsdézés első lépése a szükséges tőke meghatározásán kívül a kívánt kockázat meghatározása. E nélkül a lépés nélkül előfordulhat ugyanis, hogy többet veszítünk rossz scenárió esetén, mint amennyit el tudnánk fogadni. Ha eldöntöttük, hogy milyen kockázattűréssel kereskedünk majd, ehhez sokat próbált eszközök állnak majd a rendelkezésünkre. Ebből most kettőt, a stop loss megbízást és a diverzifikációt mutatjuk be röviden.

Stop loss megbízás

A stop loss megbízást ha le szeretnénk fordítani, akkor magyarul veszteség állj lenne a jelentése. Bár furcsán hangzik így, valóban erről van szó; meghatározzuk, hogy mekkora veszteséget vagyunk hajlandóak elviselni egy adott ügyleten. Tegyük fel, hogy vásároltunk OTP részvényt 19000 forintért! Ha arra jutunk, hogy részvényenként 500 forintnál többet nem nagyon akarunk veszíteni, akkor beállítjuk a megbízást; ha eléri az árfolyam a 18500 forintos szintet, akkor a rendszer automatikusan adja el a készletünket.

Stop loss: megvédhet a nagy esésektől (www.shutterstock.com)

Nagy előnye a megbízási típusnak, hogy távollétünkben is nyugodtak lehetünk, hiszen ha hirtelen minden összeomlik, mi akkor is jó eséllyel egy elfogadható áron szabadultunk meg a befektetésünktől, pozíciónktól. Ugyanakkor kellemetlen tud lenni persze, ha éppen a stop loss szintnél fordul meg az árfolyam, és így némi türelemmel jobban jártunk volna. Fontos tehát a szint megfelelő kiválasztása, hogy valóban hasznunkra váljon a megbízástípus.

Diverzifikáció

A diverzifikáció jelentése kockázatmegosztás, és leginkább a közép- vagy hosszabb távú befektetéseknél szokták alkalmazni. Lényege, hogy ne csupán egy instrumentumba fektessük be a tőkénket, hanem azt osszuk meg több eszköz között. Példának okáért ha vásárolunk amerikai részvényeket, emellé pedig az arany árfolyamát követő ETF-et, illetve valamennyi pénzt még állampapírba és befektetési alapba fektetjük, akkor már egy egészen jól diverzifikált portfoliót hoztunk létre.

Fontos a kockázatmegosztás is (www.shutterstock.com)

A diverzifikációt sem olyan könnyű alkalmazni, mint elsőre tűnhet. Túlzott kockázatmegosztás, egymással lényegében ellentétes pozíciók felvételével ugyanis lehet, hogy minimálisra csökken a nagy  veszteség esélye, de a nyereségre sem lesznek jobb kilátásaink. Fontos, hogy ne diverzifikáljunk túl tehát, hanem mindig a nyereség/kockázat elvárásainkhoz megfelelően osszuk meg a tőkénket több eszköz között.