Romló esetszámok a hétvégén-messze lehet még a nagyobb nyitás Magyarországon.

Már több, mint egy éve annak, hogy a magyar lakosság nagy része valószínűleg a járványügyi adatok elolvasásával kezdi a napját. Szomorú hagyomány ez, ami ráadásul még hónapokig biztosan velünk marad. Ezen a hétvégén ráadásul sok bizakodásra nem volt ok az adatok elolvasása után. Ugyanakkor a trend Európára nézve sem sokkal vigasztaló. Miközben a lakosság őrlődik az egészségügyi kockázat és a gazdaság bezárásával kapcsolatos gondok között, addig a tőzsdék az oltási kampányok előre haladása mellett a hozamemelkedésre figyelhet.

Romló adatok, nincs még itt a csúcs

Magyarországon a hétvégén újra lesújtó adatok láttak napvilágot. A napi halálozás 200 környékén van, a második hullámban látott értékek felett. Rekordszámú beteg (stabilan több, mint 10000) van kórházban, a lélegeztetésre szorulók száma pedig 1300-hoz közelít. Bár úgy néz ki, hogy az egészségügy nagy erőfeszítések árán, de bírja a nyomást, egyre több helyről számolnak be telített kórtermekről. A járványhelyzet miatti korlátozó intézkedések minimum március 29-ig fennmaradnak, de egyelőre erősen valószínű, hogy nem számítunk gyors, és főleg nem nagymértékű lazításra ilyen adatok mellett. Európára nézve sem lehetünk optimisták. Franciaországban újabb lezárásokról érkezik hír, a harmadik hullám és a brit mutáns jelentkezése és drasztikus terjedése próbára teszi lassan minden európai ország egészségügyét.   

Az egyedüli jó hír, hogy az oltási tempó továbbra is jelentős. Magyarországon lassan állandósulni látszik a napi 40 ezer beoltott, de a vakcinák érkezésével és új oltópontok megnyitásával vélhetőleg ez a szám is emelkedni fog. Európában is halad az oltási kampány, de Magyarország őrzi dobogós helyét a lakosságarányos átoltottság tekintetében. Kérdés, miként értékeli ezt például a Moody’s, amely pénteken mond ítéletet a magyar adósságbesorolásról. A szeptemberi kilátásjavítás az elemzőcégtől nagy részvénypiaci rallyt indított be. Egy esetleges felminősítés szinte biztosan segítene a BUX számára most is.

Kötvényhozamok: árgus szemekkel figyeljük

A pandémia mellett az amerikai államkötvényhozamok emelkedése tartja lázban a befektetőket. A téma nem fog lekerülni a napirendről, nem is tud. A részvénypiacok és a kockázatmentes kötvényhozamok összefüggése az egyik legalapvetőbb makróökonómiai tétel.

Ráadásul a kockázat nem tűnt el azáltal sem, hogy a Fed múlt szerdán közölte, hogy évekig nem kell még kamatemelésre számítani, és az inflációs trendeket sem tartja különösen aggasztónak. Mindenesetre a részvénypiacok mostanság a tengerentúl különösen nagy kilengéseket mutatnak be. Európai színtéren a DAX mozgására lesz érdemes figyelni; a német tőzsdeindexnél a legnagyobb kérdés, hogy képes lesz-e folytatni rallyját és újra új csúcsra emelkedni a pénteki elbizonytalanodás után.