Lendületét veszítette a kínai gazdaság, mivel a COVID fékezte a gyárakat és a fogyasztókat, Xi elnök azonban 2035-re meg szeretné duplázni Kína gazdaságát

Nagy bajban van a világ második legnagyobb gazdasága. Komoly problémát okoz továbbra is a járvány terjedése, amely megbénította az ország gazdasági szektorait. Komoly lassulást tapasztalhattunk már a 2022-es év kezdete óta, kisebb-nagyobb fellendülésekkel. A gazdaság viszont nemrégiben újabb széles körű lassulást szenvedett el, mivel a gyári termelés a vártnál lassabban nőtt, a kiskereskedelmi értékesítés pedig öt hónap alatt először esett vissza. A hatást kihangsúlyozta a bel-és külföldön tapasztalható akadozó keresletet is. Az ingatlan szektor az Evergrande botrány óta nem tudott felépülni. Az ágazat tartós gyengeségét a keddi adatok is alátámasztották, hiszen kimutatták, hogy az ingatlanbefektetések az októberi hónapban 2020 eleje óta a leggyorsabb ütemben estek vissza. Az ellenszél komoly nehézségeket okoz a kínai politikai döntéshozók számára, miközben próbálják navigálni a 17 trillió dolláros gazdaságot a hullámzó vizeken.

(www.shutterstock.com)

Enyhítést ígértek, de nehéz lesz a változtatás

A kormány kijelentette, hogy enyhíteni fognak a zéró-covid politikán, azonban ennek jótékony hatása egyelőre nem tapasztalható. Ezen felül szót ejtettek az ingatlanszektor pénzügyi támogatásáról is. Nagy kérdés lesz, hogy ezen terveket, hogy tudják majd megvalósítani. Erős hónapokra lesz szüksége Kínának, hiszen a 2022-es év nem sikerült a legszebbre. Bár az ország komoly nehézségekkel nézett szembe, egyes szakértők a zéró-covid politika eredménytelenségét emelték ki. „A covid elszigetelési intézkedései óriási nyomást gyakoroltak a gazdaságra. Az export csökkent, az ingatlanszektor még mindig a padlón van és a zéró-covid politika valószínűleg hosszabb ideig marad érvényben, mint azt sokan remélik, a rövid távú kilátások nagyon borúsak” mondta el véleményét NBS szóvivője, Fu Linghui.

A kiábrándító számok ellenére érkeztek jó hírek is. Xi és Biden keddi találkozója a feszültségek enyhülését jelezte. „Egyértelmű viszont, hogy a belső keresletet is fellendítő új politikákra van szükség Kína törékeny fellendülésének támogatására,” fejtette ki véleményét Bruce Pang, a Jones Lang Lasalle vezető közgazdásza.

Az elemzők szerint egy biztos, az ország jó úton halad afelé, hogy elmaradjon az 5,5 százalékos éves növekedési céljától. A Reuters közvélemény-kutatásában a közgazdászok 3,2 százalékos növekedést jeleznek előre a 2022-es évre.

(www.shutterstock.com)

Szerény növekedési cél kitűzése lenne a terv

Egyes tanácsadók szerint a jelenlegi körülmények között egy szerény növekedési cél kitűzése lenne a megfelelő lépés a kínai vezetők részéről. Abban az esetben, ha beigazolódik a Reuters közvélemény-kutatásában szereplő előrejelzés, akkor Kína csúfos vereséget szenved idei céljának elérésében. Ennek ellenére azonban egy 3,2 százalékos emelkedés miatt nem szabadna szégyenkezniük főleg, ha figyelembe vesszük a makrogazdasági nehézségeket. Háborús aggodalmak, a magas infláció és a recessziós félelmek teljesen elhomályosították a pozitív hangulatot. Ezen felül az említett országon belüli covid és ingatlan problémák mellett nagyon nehéz dolga volt a világ második legnagyobb gazdaságának.

A konferencia legfőbb pontjai

Ezek a nehézségek valószínűsíthetően nem fognak egyik pillanatról a másikra eltűnni, ezért egyes tanácsadók egy szerényebb cél kitűzését látják megfelelő lépésnek a 2023-as évre. A kínai kormány tanácsadói 4,5-5,5 százalékos éves emelkedést tűznének ki. Ezzel jelezve egy fellendülést az idei fejlődéshez képest, viszont tudatban tartva még mindig a covid-19 és más kihívások miatti korlátozásokat. A kínai vezetés várhatóan a decemberi zárt ajtós Központi Gazdasági Munkakonferencián – amely a Kínai Népköztársaságban megrendezett éves találkozó – várhatóan az ösztönzés, és nem pedig a reform mellett fog szavazni. Itt fogják felvázolni a nagyhatalom politikai irányát, beleértve a gazdasági célokat is. Az összejövetel célja, hogy beindítsa a növekedést, amelyet a Covid 19-hez kapcsolódó szigorú megfékezések nyomtak el, illetve az, hogy felszabadítsák az ellátási láncokat és az emberek mindennapi életét a nyomás alól.

(www.shutterstock.com)

Az ország vezetősége várhatóan jóváhagy egy növekedési célt is a decemberi ülésen, bár ezt nyilvánosan még nem teszik közzé Kína éves parlamenti üléséig, amelyet általában márciusban tartanak. Xi Jinping elnök a „kínai modernizáció” hosszú távú elképzelését fogalmazta meg a múlt hónapban megrendezett Kínai Kommunista Párt konferenciáján, azzal a céllal, hogy Kína gazdaságát megkétszerezze 2035-ig. A közgazdászok szerint ehhez 4,7 százalékos éves növekedésre lenne szükség, így várhatóan a 2023-as célt is ezen érték körül fogják megadni.

Forrás: reuters.com; investing.com

Címlapkép: Shutterstock