A tűzzel játszik Észak-Korea, Amerika válaszlépésekre készül

Egyre nagyobb a feszültség az orosz-ukrán háború miatt, de nem segítenek a helyzeten a környező nemzetek sem. Kína és Tajvan közt továbbra is minden valószínűség megvan egy támadásra, amelyhez már az Egyesült Államok is jelezte részvételét. A mai napon azonban Észak-Korea olajat öntött a tűzre. Egy azonosítatlan ballisztikus rakétát lőtt át Japán felett, és arra késztette Tokiót, hogy evakuálja lakosait az egyes térségekben. A rakéta átrepült Japán felett, majd 22 perccel a kilövése után az ország területén kívül, a Csendes-óceánba csapódott.

(www.shutterstock.com)

Fumio Kishida, japán miniszterelnök és Joe Biden telefonos hívásban egyeztettek a rakéta kilövésének elítéléséről elismerve, hogy a történtek a japán emberek életét veszélyeztették, illetve destabilizálják a régiót. Észak-Korea tevékenysége egyértelmű megsértése az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsa által kiadott határozatoknak. A hangulat már eddig is pattanásig feszült, így kérdéses, hogy milyen válaszreakciókat fog kiváltani a mostani eset.

Az Egyesült Államok és Japán azonnal közös gyakorlatokba kezdtek

A rakétaindítás után a két ország vadászgépei katonai gyakorlatokba kezdtek a Japán-tengeren. „Dél-Korea és Japán védelme iránti elkötelezettségünk továbbra is töretlen,” jelentette ki a hawaii székhelyű parancsnokság. Hozzátette, hogy a gyakorlatokat az amerikai tengerészgyalogság vadászgépei hajtották végre, amelyek csatlakoztak a japán légi önvédelmi erőkhöz.

(www.shutterstock.com)

A keddi indítás Észak-Korea ötödik kilőtt rakétája volt, alig több mint egy hét alatt. Ami miatt a mostani azonban nagy félelmet keltett az a veszélyes pályája volt. Ez felerősítette a feszültséget Phenjan és az Egyesült Államok és a kelet-ázsiai szövetségesei között. A szálak egyre jobban fűlnek össze, és a feszültség soha nem látott szinteken jár.

Forrás: reuters.com; voanews.com; npr.org

Címlapkép: Shutterstock