A kínai óriás és Tajvan közti feszültség egyre nagyobb, a háborúból Amerika sem maradna ki

Hasonló, vagy akár még nagyobb probléma is kibontakozóban van Kelet-Ázsiában, mint az orosz-ukrán háború. Putyin egyik legnagyobb szövetségese, Xi Jinping is támadásra készül, amelynek az eddigieknél is durvább következményei lesznek. A Kínai Népköztársaság és Tajvan között ismét forrósodik a helyzet. A több, mint hét évtizede húzódó konfliktus egyre közelebb kerül a teljes kibontakozáshoz. Ez azonban komoly kockázatokkal is járna, hiszen az Egyesült Államok már kijelentette, hogy támadás esetén ők is beszállnak a harcba. Az oroszokat szankciókkal súlytották inkább a világháború elkerülése érdekében, azonban a mostani helyzet teljesen más lehet.

(www.shutterstock.com)

Ezért támadhat Kína

A helyzet egyre gyorsabban eszkalálódik. A japán hírügynökség jelzést adott le három kínai hajóról, amelyek japán területi vizekre hatoltak be. Az itt található Szenkaku-szigetek japán fennhatóság alatt állnak, azonban Kína is igényt tart rájuk. Máris a konfliktus terjedéséről beszélhetünk.

Felmerült azon gondolat is, hogy Xi elnök egy támadással szeretné elvonni a világ figyelmét Kína gazdaságáról, amely az utóbbi időkben nagyon rosszul teljesít. Xi az a vezető, aki folyamatosan szem előtt tartja az újraegyesítés tervét. Októberi újraválasztásának esetén egy lépéssel közelebb kerülhet tervének teljesítéséhez.

(www.shutterstock.com)

Ezen felül azonban, van itt más is, ami Xi elnök jövőképét zavarhatja. Ez pedig nem más, mint az Egyesült Államok pozíciója, amelyet az oroszokkal együtt szeretnének letörni, és átformálni a világot. Az amerikaiak ráerősítettek Kína ellenszenvére, amikor ellent mondva a figyelmeztetéseknek, és provokálva a szunnyadó óriást, sor került Nancy Pelosi látogatására.  Az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke még augusztusban tett látogatásával Tajvan felé nyújtott támogatását szerette volna kifejteni. Peking egy katonai erődemonstrációval válaszolt, amely során haditengerészeti hajók vették körül Tajvant.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésén Wang Yi kínai külügyminiszter elmondta, hogy Tajvan és a szárazföld újraegyesítésének megakadályozására tett kísérletek súlyos következménnyel fognak járni. Ezen kijelentésével reagálva Joe Biden, amerikai elnök állítására, mely szerint támadás esetén meg fogják védeni Tajvant.

Forrás: nationalpost.com

Címlapkép: Shutterstock