Az Egyesült Államok tisztviselői tovább bőszítik a kínaiakat

A gyakorlatoknak múlt héten vége szakadt, most azonban elölről kezdődik a történet, hiszen újabb amerikai tisztviselők érkeztek a szigetországra. A kínai hadsereg azt mondta, hogy több gyakorlatot is végrehajtott Tajvan közelében hétfőn, hiszen újabb látogatók érkeztek a szigetországra, hogy találkozzanak Tsai Ing-Wen elnökkel. Ezzel tovább sértve Pekinget, és szuverenitását. Az amerikai törvényhozók öt tagú csoportja Ed Markey szenátor vezetésével be nem jelentett látogatásra érkeztek Taipeibe vasárnap késő este. Rövid időn belül második magas szintű csoport Nancy Pelosi augusztus eleji látogatása után. A Tajvannal szomszédos területért felelős kínai katonai egység elmondta, hogy több szolgálatból álló közös készültségi és harci gyakorlatokat szervezett a tengeren és a Tajvan körüli légtérben. A gyakorlatokat azért folytatják, mert Tajvan továbbra is politikai trükköket játszik, és aláássa a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban.

(www.shutterstock.com)

Kína elítélte Amerika viselkedését, és provokációnak nevezte lépéseit, amellyel csak a nyugalmat zavarja a két ország között. Kínai Népi Felszabadító Hadsereg, amely egyesíti magában az ország összes katonai erejét, továbbra is háborúra készül, és elszántan védelmezi a nemzeti szuverenitást és a területi integritást. Határozottan lép fel a tajvani függetlenség minden formájával, és a külföldi beavatkozásokkal szemben, jelezte a kínai védelmi minisztérium.

Tajvant nem tántorítja el Kína ereje a vendégek fogadásától

„Nem tehetjük meg azt, hogy a szomszédos erők miatt, ha látogatók vagy a barátok jönnek azokat nem engedjük be,” mondta a tajvani miniszterelnök, Su Tseng-Chang.

A csoport a tervek szerint hétfő reggel találkozott Tsai elnökkel, akinek irodája még nem mondott semmit a találkozóról, majd hétfőn késő délután el is hagyta Tajvant. Ez a látogatás azért sokkal visszafogottabb volt, mint Pelosi esetében, hiszen Tsai elnök a mostani találkozót nem közvetítette élőben, ami egy bevett gyakorlat amikor magas szintű külföldi vendégek érkeznek.

(www.shutterstock.com)

Ez azonban hidegen hagyja Kínát, hiszen az ő szemükben Tajvan és az Egyesült Államok átlépték megint a határokat. Nem lehet tudni meddig folytatódhatnak az események egy háború kitörése nélkül, azonban a kínaiak továbbra sem zárták ki a fegyveres erők használatát.

Forrás: reuters.com

Címlapkép: Shutterstock