Tajvan egyesítésével és a katonai erők használatával járó következmények listája nagyon hosszú

Az Egyesült Államok felkavarta a port Kína és Tajvan közt Nancy Pelosi látogatásával, okot adva akár a szigetország inváziójára is. A kínaiak katonai gyakorlatokat indítottak a szorosban, vészesen közel Tajvan partjaihoz. Kína úgy véli, hogy az amerikai tisztviselők tajvani látogatása a sziget szuverenitásának elismerése, ezért kedden további katonai gyakorlatokat jelentettek be. Most viszont Peking keveset árult el az új hadgyakorlatokról, és nem volt világos, hogy hol és mikor fogják elkezdeni. Az Egyesült Államok egyelőre szándékosan nem adja egyértelmű jelét annak, hogy Tajvan védelmére siet-e, ha a sziget támadás alá kerül.

(www.shutterstock.com)

Bele kell gondolni abba is, ha szankciókkal fog fellépni újra a nyugat, akkor az milyen következményekkel járhat. Kínának nagyon jelentős pozíciója van a világgazdaságban, mind az import, mind az export miatt. A szakértők szerint a gazdaság destabilizálására vagy megzavarására irányuló bármely lépés súlyos következményekkel járhat az egész világra nézve. A pénzügyi szankciók kiszabása Kínával szemben korlátozná a nemzetközi finanszírozást és súlyosan csökkentené az amerikai dollár áramlását, amely továbbra is kulcsfontosságú a nemzetközi piacok és a kínai kereskedelem szempontjából.

Kína nem szereti ha provokálják

„Az Egyesült Államoknak abba kell hagyni a tajvani kártya kijátszását, és hűségesen betartani az egy Kína elvét. Ha az Egyesült Államok ettől eltér és további látogatásokkal és kijelentésekkel provokálja Kínát, akkor az összes következmény az USA felelőssége lesz,” jelentette ki kínai külügyminisztérium. Hozzátette, hogy többször kifejezték erőteljes ellenállásukat Pelosi látogatásával kapcsolatban, és hogy mennyire érzékeny és veszélyes kérdésről van szó.

(www.shutterstock.com)

A mostani feszültségek Tajvan esetleges inváziójáról szóló találgatásokhoz vezettek. A szakértők többsége szerint nagyon kevés esély van arra, hogy ez a konfliktus teljes katonai háborúvá fajuljon. Azonban Xi Jinping elnök vezette kínai kormány többször azt mondta, hogy szeretné átvenni az irányítást a szigetország felett, akár erőszakkal, ha szükséges.

Forrás: businessworld.in; dw.com

Címlapkép: Shutterstock