Terjed az Evergrande válság okozta félelem

Zuhantak a kínai kötvények és részvények, miután még mindig nincs kézzelfogható megoldás az Evergrande bukásának megfékezésére. A vállalat két nagyon fontos fizetési határidő előtt áll, és ezért kérte a kereskedés leállítását. Hétfőn be is fagyasztották a részvényeit. Az elmúlt hónapban hasonló helyzetben volt a vállalatóriás, hiszen két dollár alapú hitelt kellett volna törlesztenie, amelyek határidejét nem tudta betartani. Így jelenleg 30 napos türelmi időt kapott.  Jövő héten újabb megpróbáltatás vár a vállalatra hiszen további három fizetési határidő érkezett el, amely összesen 150 millió dollárt jelent. A bizonytalanság letörte több ingatlancég részvényeinek értékét is, ilyen például a Kaisa Group, Central China Real Estate és Greenland.

Már több vállalat is összeesőben

A Sanghaji Értéktőzsde befagyasztotta egy kisebb fejlesztő cég, a Fantasia Group China által kibocsátott két kötvények kereskedését is. Közülük az egyik több, mint 50 százalékot esett, miután nem tudta teljesíteni adósságának befizetését. Általában az ilyen eseteket kisebb cégeknél bármiféle visszhang nélkül bírálják el, és nem adnak nagy hangot a dolognak. Most viszont mivel a sok kínai fejlesztő számára szűk likviditás a jellemző, a piaci szereplők megkérdőjelezik, hogy ezeknek a mulasztásoknak lehet-e hatása a többi egészséges vállalatra. Attól félnek, hogy ez akár előfutára is lehet az egészséges rövid távú likviditási pozíciókkal rendelkező vállalatok önkéntes mulasztásainak. Az aggodalom nem alaptalan hiszen nemrégiben még a Fantasia Group is egy közleményében arról beszélt, hogy a vállalat működése normális, és szoros kapcsolatot tart fent a befektetőkkel. Pár nappal később fizetési határidőt mulasztott. Belföldi vállalatok, a Yango Group és a Guangzhou R&F Properties kötvényei is zuhantak a mai napon.

Célkeresztben Ausztrália

The Reserve Bank of Australia megdöbbentő megfigyelésekkel szolgált az Evergrande helyzetéről. Figyelmeztetett, hogy a kínai pénzügyi rendszer sebezhető állapotban van, a sérülékenységnek kulcsfontosságú eleme az Evergrande adóssága. A hatóságok nehéz egyensúlyozási intézkedésekkel néznek szembe. „Ha túl gyorsan cseleksznek, akkor a pénzügyi rendszerének nagy részét megalapozó hallgatólagos garanciákba vetett bizalom összeomolhat, ezzel pénzügyi válságot okozva. Ezzel szemben, ha túl lassan járnak el, akkor későbbiekben egy súlyosabb pénzügyi válság valószínűsége nő,” mondta az RBA. Ausztrália mindennapjainak meghatározó témája a kínai ingatlanpiac állapota, hiszen gazdasága nagyban függ a kínaiaktól. A fejlődéshez szükségük van Kína importszükségletére, amely nagy részét Kína ingatlanpiaca emészti fel.

Forrás

https://www.reuters.com/world/china/chinese-markets-return-break-more-evergrande-angst-2021-10-07/

https://www.abc.net.au/news/2021-10-08/chinese-property-evergrande-collapse-damage-in-australia/100521564