A korrekció hetei után, most egy pozitívabb hétre fordulhattak rá a térség piacai.

Régóta várt optimizmus köszöntött be hétfőn az ázsiai és csendes-óceániai piacokra. Mindez azután történt, hogy az elmúlt hetek alapvetően a korrekció jegyében teltek. Ennek okozója a delta vírusvariáns mindent elsöprő terjedése, illetve az afganisztáni konfliktus eszkalálódása volt. Most azonban szinte kivétel nélkül, a térség minden főbb piaca zöldbe borult. 

Japán és Ausztrália 

A legnagyobb előrelépést egyértelműen Japánban könyvelhették el. A tokiói Nikkei 225 index 0,54 százalékot tudott emelkedni hétfőn. A japán határidős index azután emelkedik, hogy augusztus 20-án még az idei legmélyebb pontján zárták a kereskedést, amivel az egész éves teljesítményét is eltörölte a Nikkei 225. Az ország piaca átmenetileg fellélegezhet, mivel az olimpia gazdasági és virológiai nyomása is eltűnt a térségből. 

Érdekes, hogy az ausztrál S&P/ASX 200 index idén elképesztő szárnyalással indította az év első felét. Ez a lendület csak az elmúlt hetekben tört meg, amikor ugyanis egyre több koronavírusos fertőzöttet regisztráltak országszerte, amellyel korrekció érkezett a piacra. Közben az ország legnépesebb államában, Új-Dél-Walesben rekordot döntött az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma hétfőn. A sors fintora, hogy habár az esetszámok most is egyre csak növekednek, addig a határidős index megtörte a medve dominanciáját. Hétfőn 0,22 százalékkal araszolt felfelé az ASX, ami jól mutatja a következő időszak tendenciáját is. A meredek szárnyalás helyett egy lassú, oldalazva emelkedő forma várható az ausztrál tőzsdén. 

Kína és Hong Kong 

Vegyes volt az összkép a főbb kínai piacokon. A value részvények által dominált Shanghai Composite index 0,17%-kal emelkedni tudott. Ennél egy fokkal visszafogottabb napot tudhat maga mögött a tech szektor által vezérelt Shenzhen Component index, amely 0,09 százalékkal zárt lejjebb, mint pénteken. 

Meglepően jó napot zártak Hong Kong-ban annak ellenére, hogy a kínai vezetés újabb szankciókat tervez a tech cégekkel szemben. A Hang Seng index mégis emelkedni tudott, így 0,32%-os pluszban végződött a hétfői kereskedés a városállamban. Hiába az elmúlt napok megnyugtatóbb teljesítménye, a hong kong-i határidős indexnek még mindig mínuszban van az idei teljesítménye.