Szergej Lavrov külügyminiszter pénteken kijelentette, hogy Oroszország nem fog „végtelenül” várni a NATO-val kötött biztonsági megállapodásra, és a haladás az Egyesült Államokon múlik, ezzel nyomást gyakorolva, mivel a nyugattal folytatott egyhetes tárgyalások nem vezettek előrelépéshez.

„Írásbeli válaszokat várunk kollégáinktól” az Egyesült Államokban és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében – mondta Lavrov újságíróknak egy moszkvai sajtótájékoztatón. „Mindenekelőtt szeretném hangsúlyozni, hogy jogilag kötelező garanciákra van szükségünk, mert az 1990-es években tett politikai kötelezettségvállalásokat nyugati partnereink soha nem tartották tiszteletben.”

A Kreml továbbra is ütközőpályán áll az Egyesült Államokkal és európai szövetségeseivel az orosz csapatok tömeges jelenléte miatt az ukrajnai határ közelében. Az Egyesült Államok nyomást gyakorol Európára, hogy állapodjon meg a lehetséges szankciókról, mivel attól tart, hogy Vlagyimir Putyin elnök hamarosan megtámadhatja Ukrajnát a megbeszélések tartalmát ismerők szerint. Oroszország tagadja, hogy bármilyen inváziót tervezne szomszédja ellen.

A rubel árfolyama tovább esett a csütörtöki 2,3%-os esést követően, annak köszönhetően, hogy attól tartanak, hogy a tárgyalások kudarcot vallottak. A 0,4%-os csökkenés után 76,6875 volt az árfolyam dolláronként ma 14:55-kor, melynek köszönhetően ez a nap legrosszabb teljesítménye a feltörekvő piacokon.

Az Oroszország, valamint az Egyesült Államok és a NATO e heti találkozói nem derítettek fényt Moszkva szándékaira. Oroszország egyelőre nem kötelezte el magát a tárgyalások folytatására. A NATO elutasította Oroszország azon követeléseit, hogy a katonai szövetség zárja ki Ukrajna és más volt szovjet államok jövőbeni tagságát, és vonja vissza erőit az 1997-es állapotnak megfelelő pozíciókba.

Putyin múlt havi figyelmeztetése a „katonai-technikai válaszintézkedésekre”, ha a Nyugat erőket küld Ukrajnába, azt jelentette, hogy Oroszország kész felfegyverkezni az ellenséges lépesek ellen a határai közelében – mondta Lavrov.

„Nem keresném a rejtett jelentéseket” – mondta. “Mindig reagálunk az orosz biztonságot veszélyeztető fenyegetésekre.”

Az Egyesült Államok jelezte, hogy egy héten belül választ ad az orosz javaslatokra – Lavrov szerint. Moszkva közölte az amerikai tárgyalókkal, hogy nem válogathatják meg, hogy a teljes csomag mely részeire válaszoljanak – mondta.

Miközben Washington elutasítja, hogy Oroszország vétójogot adjon a NATO-tagsággal kapcsolatban, az amerikai diplomaták azt mondják, hogy hajlandók megvitatni a kétoldalú kérdéseket, beleértve a jövőbeni hadgyakorlatok méretét és terjedelmét, valamint a közepes hatótávolságú rakétarendszerek európai elhelyezését. Az Egyesült Államok 2019-ben kilépett az ilyen fegyvereket szabályozó szerződésből.

„Biztosak vagyunk abban, hogy jó szándékkal, kompromisszumkészséggel mindig lehet találni egy kölcsönösen elfogadható megoldást” – mondta Lavrov. “Ugyanakkor folytatjuk a felkészülést az események több esetleges lefolyására.” – Ilja Arhipov közreműködésével.

Forrás: https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-01-14/lavrov-says-russia-won-t-wait-endlessly-for-nato-security-deal