Kína újabb gyakorlatokat jelentett be, amellyel további nyomást gyakorol a Tajvani védelemre.

A hadgyakorlatok során a szigetországot teljesen körülvette a kínai katonaság. Kína bejelentette, hogy további, légi és tengeri katonai gyakorlatokat folytat Tajvan körül, egy nappal azután, hogy a tervezett négynapos gyakorlatoknak vége szakadt. Mindezen lépések tiltakozások az amerikai házelnök Nancy Pelosi látogatása miatt. A múlt heti látogatás nagyon feldühítette Kínát, amely Tajvant magáénak tekinti, és most először ballisztikus rakétákat tesztelésébe kezdett Tajpej felett. Ezen felül néhány kommunikációs vonalat is megszakított Washingtonnal. A 11 rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta tüzelésén túl a négynapos gyakorlatok során, kínai hadihajók, a vadászgépek és drónok széles körben manővereztek a sziget körül. Egyes hírszerzések szerint, a kínaiak támadásokat szimuláltak, és csiszolták a kritikus szigetcélok elpusztításának pontosságát. A tajvani védelmi minisztérium vasárnap elmondta, hogy összesen 66 repülőgépet és 14 hadihajót fedezett fel, amelyek haditengerészeti és légi gyakorlatokat folytattak.

(www.shutterstock.com)

Nehéz helyzetben a szigetország, erős a félelem az egész világon

Sokan félnek attól, hogy a jelenlegi feszült helyzet a világ több területén az első világháborúhoz hasonló felállást mutat, és már csak a kiváltó okra van szükség a kirobbanásához. Tény, hogy nagyon rossz a helyzet és a feszültség egyre csak nő. Tajvan készültségbe helyezte katonaságát, a hajókat és a repülőgépeket is, felkészülve a legrosszabbra. A sziget hivatalos központi hírügynöksége időközben arról számolt be, hogy a tajvani hadsereg kedden és csütörtökön tüzérségi gyakorlatokat folytat majd a déli Pingtung megyében a kínai gyakorlatokra adott válaszként.

(www.shutterstock.com)

„A tajvani-szoros jelenlegi feszült helyzetét teljes mértékben az Egyesült Államok provokálta és hozta létre, ezért az amerikai félnek teljes felelősséget és súlyos következményeket kell viselnie,” jelezte Wu Qian, a védelmi minisztérium szóvivője. A felbőszült ország egyre nagyobb félelmet kelt, azonban a Pentagon, a Külügyminisztérium és a Fehér Ház tisztviselői továbbra is elítélik Kína reakcióját, és felelőtlen túlreagálásnak minősítik viselkedését. Az egész régiót aggasztja a jelenlegi helyzet, és a stabilitás helyreállítására szólították fel Kínát.

Forrás: aljazeera.com

Címlapkép: Shutterstock