Kínát jelenleg egy pusztító hőhullám sújtja, amely komoly hatással lehet a gazdaságára – véli a Hang Seng Bank China vezető közgazdásza.

A hőhullám “meglehetősen súlyos helyzet” – mondta Dan Wang csütörtökön, hozzátéve, hogy valószínűleg a következő “két-három hónapig könnyen eltarthat”. Kína rekordméretű hőhullámmal néz szembe, és áramkimaradással küzd a Jangce folyó térségében. A szélsőséges hőmérsékletek megzavarták a termés növekedését és veszélyeztetik az állatállományt. “Ez hatással lesz ezekre a nagy energiaigényű iparágakra, és ez az egész gazdaságra, sőt a globális ellátási láncra is kihat” – mondta. “Már most is látjuk a termelés lassulását az acéliparban, a vegyiparban, a műtrágyaiparban. Ezek nagyon fontos dolgok az építőipar, a mezőgazdaság és általában a gyártás szempontjából” – tette hozzá Wang.

Az állami média jelentése szerint a Jangce folyó medencéjének legtöbb területén július óta rendkívül magas a hőmérséklet. A vízügyi minisztérium adatai alapján a térségben a csapadékmennyiség az elmúlt évek átlagához képest mintegy 45%-kal csökkent. A jelentés idézte Liu Weiping vízügyi miniszterhelyettest is, aki szerdán azt mondta, hogy a Jangce folyó középső és alsó szakaszán a tározók 5,3 milliárd köbméter vizet töltöttek fel augusztus óta. A legutóbbi hőhullám és az áramkimaradások a tavalyi nagy áramszünetre emlékeztettek, amely Kína számos kulcsfontosságú termelési központját, például Guangdongot, Zhejiangot és Jiangsu-t sújtotta.

“Tavaly, becsléseink szerint, az áramhiányos időszak körülbelül 0,6 százalékpontos GDP-növekedést okozott Kínának” – mondta Wang. “Idén úgy gondoljuk, hogy ez a szám sokkal magasabb lesz… Én azt mondanám, hogy 1,5% ponttal alacsonyabb”. “Jelenleg 4%-os GDP-növekedést adunk az egész évre. Ha a jelenlegi helyzet folytatódik, akkor azt kell mondanom, hogy a növekedési ráta valószínűleg [3%] alatt lesz” – tette hozzá.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/19/chinas-heatwave-could-have-knock-on-effect-on-its-economy-economist-.html