A gazdaság lassulása már decemberben is látszódott

Kína erős kereskedelmi teljesítmény mutatott be 2021-ben. Bár az általános gazdasági lassulás jelei már látszottak a lassuló import és az export növekedésén decemberben. Az export 2021-ben 29,9 százalékkal nőtt az előző évhez képest, míg a tavalyi import ugyanazon időszak alatt 30,1 százalékkal nőtt. Az export emelkedése decemberben 20,9 százalék volt, amely elmaradt a novemberi 22 százalékos gyarapodástól. Ennek ellenére még így is magasabb volt az érték 20 százaléknál, amelyet a Bloomberg jelzett előre. Az import decemberben az egy évvel azelőtti időszakhoz képest 19,5 százalékkal nőtt, ez azonban jóval elmaradt az novemberi toronymagas 31,7 százalékos értéktől. A decemberi import értéke a Bloomberg 27,8 százalékos előrejelzésétől is elmaradt. Kína gazdasága 2021-ben erőteljesen beindult az export növekedése miatt, de az év második felében az ingatlan-, technológiai-, oktatási szabályozási megszorítások közepette kezdte elveszíteni a gőzt. Kína hétfőn teszi közzé teljes éves és negyedik negyedéves bruttó hazai termék adatait, azzal a várakozással, hogy az október-decemberi időszak növekedési üteme lassabb lesz, mint az 4,9 százalékos emelkedés a harmadik negyedévben.

A világnak való kitettséggel együtt az import is csökkent

A kínai gazdaság növekedését nagymértékben befolyásolják a belső költekezések, mivel az ország csökkentette a világnak való kitettségét. Ez a lépés szintén azon tervének a része, hogy átvegye az USA-tól a vezető gazdasági pozíciót. Az ellátási láncok több szempontól is nagy fejlődésen mentek át, lokalizálódtak, ezen felül innovációs képességeik is javultak. Elemzők szerint ez a tendencia valószínűleg folytatódni fog az elkövetkezendő években is. A 2022-es év tele van nehézségekkel az ország gazdasága szempontjából. A kereskedelem növekvő bizonytalansággal, instabilitással szembesül. A kínai gazdaság háromszoros nyomásnak van kitéve, beleértve a kereslet összehúzódását, a kínálati sokkokat és a gyengébb elvárásokat. Ezen felül a globális világjárvány továbbra is súlyos következményekkel jár, és a külső környezet is egyre összetettebbé és bizonytalanabbá válik.

„Arra számítunk, hogy Kína exportja továbbra is erős marad az első negyedévben a rugalmas globális kereslet és a fejlődő országok súlyosbodó pandémiás helyzete miatt. Jelenleg talán az erős export lehet az egyetlen mozgatórugó, amely segíti a kínai gazdaságot,” mondta Zhang Zhiwei, a Pinpoint Asset Management vezető közgazdásza.

Forrás: scmp.com