A felkelő nap országa újranyitja kapuit a látogatók előtt, Kína is enyhített

Japán bejelentette, hogy feloldja a külföldi turistákra vonatkozó szigorú covid-korlátozásokat, két és fél év után újra megnyitja a határokat. Hasonlóan, Kínában Csengtu metropoliszt érintő több hetes zéró-covid lezárásoknak is véget vetettek. Hétfőn emberek milliói jelentek meg a város utcáin, fellélegezve az újabb szigor alól. A kormányhivatalok, tömegközlekedési szolgáltatások és a vállalatok folytathatták a munkájukat a 21 millió lakosú városban. Kína az utolsó kulcsfontosságú gazdaság, amely ennyire komolyan veszi a lezárásokat. A tisztviselőkre eközben hatalmas nyomás nehezedik, hogy az október közepén tartott kulcsfontosságú politikai találkozó előtt gyorsan megfékezzék a vírusok fellángolását. Csengtuban továbbra is tömeges teszteléseket végeznek. Aki nyilvános területre akar belépni vagy tömegközlekedéssel akar közlekedni, negatív covid-teszt eredményre van szüksége, amely nem öregebb 72 óránál. Japán, Kínával együtt komoly korlátozásokat vezettek be a látogatókra, miközben a világ nagy része már kevésbé vette komolyan a pandémiát. A kínaihoz hasonló szigort azonban a felkelő nap országában sosem vezettek be. A jelenlegi változások fellendíthetik az ország turizmusát.

(www.shutterstock.com)

Megnyíltak a határok, azonban Kína visszafogja a fejlődést

A miniszterelnök, Fumio Kishida csütörtökön elmondta, hogy a járvány megszakította az emberek, az áruk és a tőke szabad áramlását, amely ezelőtt nagyban segített a nemzet virágzásában. Október 11-től Japán enyhíti a határellenőrzési intézkedéseket, valamint újraindítja a vízummentes és az egyéni utazás lehetőségét is. A japánba érkező turisták jól járhatnak a gyenge jen miatt, amely annyira bezuhant a dollárral szemben, hogy a pénzügyminisztériumnak 1998 óta először kellett beavatkoznia. A 2020 márciusában felfüggesztett vízummentességi program visszatérése helyreállíthatja az ország turizmusát. A vírus előtt 2019-ben rekord 31,9 millió külföldi látogatót fogadott be az ország.

(www.shutterstock.com)

Míg a tömeges turizmus visszatérítése enyhe támogatást adhat Japán gazdaságának, az előnyöket valószínűleg korlátozza a Kína helyzete. A világjárvány előtti gazdasági előnyök nagy részét a nagyszámú kínai látogató jelentette, akik sok pénzt költöttek technológiai termékekre, kozmetikumokra. Kína szigorú korlátozásai azonban hátráltatják még a fejlődést.

Forrás: theguardian.com; aljazeera.com

Címlapkép: Shutterstock