A csütörtök reggel nyilvánosságra hozott költségvetési tervek szerint Tajvan 2023-ban éves szinten 13.9 százalékkal több pénzt szánna a hadsereg fejlesztésére, ezzel a haderő modernizálására szánt keret több mint 19 milliárd dollárosra duzzadna.

A Bloomberg csütörtök reggeli beszámolója alapján Tajvan a védelmi kiadásainak jelentős növelésére készül, miután Kína egyre agresszívabban lép fel a térségben. A legújabb költségvetési tervek szerint Tajvan 2023-ban éves szinten 13.9 százalékkal több pénzt szánna a hadsereg fejlesztésére, ezzel a haderő modernizálására szánt keret több mint 19 milliárd dollárosra duzzadna. Ezen túlmenően a kormány további 108.3 milliárd dollár értékben vásárolna vadászgépeket és egyéb katonai felszereléseket.

(www.shutterstock.com)

A Caj Jing-ven elnök által javasolt költségvetési terv sorozatban a hatodik alakommal növelné a hadsereg fejlesztésére szánt kiadásokat, ami rekordot jelenthet a sziget számára. Az elnök programjának fontos része volt a hadsereg modernizálására tett ígéret. Sürgeti a folyamatot, hogy Kína egyre aktívabban van jelen a térségben, valamint Kína is folyamatosan modernizálja a hadseregét. 2017 óta éves szinten jellemzően 4 százalékkal növelték a védelmi kiadásaikat, a 2023-ra szánt keret nagymértékű növekedést jelentene.

Az elnök által benyújtott költségvetési tervet a hónap végén fogadhatják el hivatalosan is

A térségben egyre nagyobb a feszültség, Kína évtizedek óta szeretné már egyesíteni a szigetországot. A térségben egyre aktívabb a katonai jelenlét, egy, a kínai kormány által támogatott újság szerint a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg hadihajókkal, helikopterekkel bombázókkal és vadászgépekkel veszi körül Tajvant. Tajvan szeretne önálló maradni, Kína viszont a saját területének tartja a szigetet. A kínai vezetés nem zárta ki, hogy akár erőszakkal is uralma alá vonhatja Tajvant. Tajvan hadserege jól felszerelt, azonban az óriási Kínai haderő mellett jelentősen eltörpül. Az orosz-ukrán konfliktus mellett egy újabb háború előszele fenyegeti a világot.

(www.shutterstock.com)

Borítókép forrása: www.shutterstock.com