Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnökének e hónap eleji tajvani látogatásával kapcsolatos pekingi megtorló intézkedések közé tartozik a tajvani citrusfélék, fagyasztott halak, édességek és kekszek behozatalának, valamint a Tajvanra irányuló természetes homok exportjának felfüggesztése.

Ami Tajvan szárazföldi Kínából származó importját illeti, a 2021-ben 82 milliárd dollár értékű kereskedelem több mint felét elektromos gépek, elektronikai és technológiai alkatrészek, valamint atomreaktorok és kazánok tették ki. Ami Tajvan Kínába irányuló exportját illeti, annak 65%-a szintén hasonló árucikk volt az elektromos gépek, elektronikai és technológiai alkatrészek terén.

Csepp a tengerben

Másfelől a Peking által megcélzott területeken a kereskedelem volumene viszonylag csekély. A Tajvanra irányuló – Peking által megcélzott – természetes homok exportja a fenti adatokhoz képest csepp a tengerben. A tajvani kereskedelmi hivatal adatai szerint tavaly körülbelül 3,5 millió dollárt tett ki.  Ezek is csekély kereskedelmet jelentettek az Ausztráliából és Vietnamból származó természetes homokexporthoz képest, amelyek tavaly a legnagyobb természetes homokszállítók voltak Tajvanra. Együttesen mintegy 64 millió dollár értékben szállítottak az építőiparban és más iparágakban használt nyersanyagból, ami Tajvan vásárlásainak 70 százalékát tette ki a kereskedelmi hivatal szerint.

Hasonlóképpen, a citrusfélék célzott kereskedelme tavaly viszonylag csekély 10 millió dollárt tett ki, bár a tajvani kereskedelmi adatok szerint a szárazföldi Kína volt Tajvan legnagyobb citrusfélék vásárlója is. Más célpontok, például a Tajvanról a szárazföldi Kínába irányuló kenyér-, péksütemény-, sütemény- és kekszexport tavaly összesen több mint 50 millió dollárt tett ki. A tajvani kereskedelmi hivatal szerint két fagyasztott halfaj 2021-ben több mint 3 millió dollár értékben függesztette fel a pekingi exportot. “Kína Tajvan elleni gazdasági megtorlása régóta szerepel a diplomáciai játszmakönyvében. Ennek ellenére az a döntése, hogy viszonylag alacsony értékű kereskedelmi tételeket vesz célba, tükrözi gazdasági nyomásgyakorlási eszköztárának korlátait” – mondta Nick Marro, az Economist Intelligence Unit globális kereskedelmi vezető elemzője.  “Már néhány éve korlátozásokat vezetett be a Tajvanra látogató kínaiakkal szemben, amelyeknek nagyobb gazdasági jelentősége van; a most a címlapokra került mezőgazdasági termékek Tajvan exportkosarának csak töredékét teszik ki. Így a Tajvanra gyakorolt hatás a címlapokon nem igazán lesz érezhető”.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/11/china-trade-curbs-on-taiwan-after-pelosi-visit-are-drop-in-the-ocean.html