Japán gazdasága április-júniusban valószínűleg fellendült az előző negyedévi zsugorodásról, köszönhetően a szilárd fogyasztói kiadásoknak a személyes szolgáltatások terén, amelyeket már nem akadályoznak a koronavírus okozta korlátozások – derült ki a Reuters pénteken közzétett felméréséből.

A folyó negyedévre vonatkozóan azonban az elemzők aggódnak a növekvő kockázatok miatt, beleértve a globális gazdasági lassulás lehetőségét és a Covid-19-es megbetegedések újbóli megjelenését Japánban. A világ harmadik legnagyobb gazdasága április-júniusban valószínűleg 2,5%-os éves szintű növekedést ért el, ami az első negyedévi 0,5%-os zsugorodásról való visszaesésnek felel meg, 17 közgazdász előrejelzésének mediánja szerint. A második negyedévi bővülést nagyrészt a japán bruttó hazai termék (GDP) több mint felét kitevő magánfogyasztás 1,3%-os növekedése hajtotta – derült ki a felmérésből.

A felmérés szerint a beruházási kiadások valószínűleg 0,9%-kal bővültek, és a külső kereslet 0,1 százalékponttal járult hozzá a GDP növekedéséhez. A fogyasztás élénkülése a Covid-19 korlátozások márciusi feloldása óta fellendítette az április-júniusi növekedést – mondta Saisuke Sakai, a Mizuho Research and Technologies vezető közgazdásza, aki a tavalyról elhalasztott erőteljes vállalati beruházásokra is rámutatott. Mindez ellensúlyozta a kínai zárlatok japán termelésre gyakorolt negatív hatását, mondta Sakai.

De Japán “fellendülési üteme július-szeptemberben lassabb lesz, mivel a háztartások óvatossá válhatnak a (megújult koronavírus) járvány közepette, más lefelé mutató kockázati tényezőkkel, például az emelkedő árakkal és a lassuló világgazdasággal együtt” – tette hozzá. A különálló adatok valószínűleg azt mutatják majd, hogy Japán júniusi folyó fizetési mérlegének egyenlege január óta az első hiányt jelzi, a megugró import miatt. A medián becslés 703,8 milliárd jen (5,29 milliárd dollár) hiányt jelez.

A becslések szerint a nagykereskedelmi árak júliusban 8,4%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, és az emelkedés üteme harmadik hónapja lassul – derül ki a felmérésből. Áprilisban a nagykereskedelmi árak inflációja rekordot jelentő 9,9%-ot ért el. A kormány augusztus 15-én teszi közzé az előzetes április-júniusi GDP-adatokat, augusztus 8-án 8:50-kor pedig a folyó fizetési mérleg adatait. A Bank of Japan augusztus 10-én 8:50-kor teszi közzé a nagykereskedelmi áradatokat.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/05/japans-economy-likely-rebounded-in-second-quarter.html