Válaszúthoz érkezett a vállalat

A People’s Bank of China 90 milliárd jüant, azaz 14 milliárd dollárt nyomott bele a szektorba. Ez február óta a legnagyobb összeg. Próbálják ellensúlyozni, hogy az embereken eluralkodott a pánik. Sokan tartanak tőle, hogy az Evergrande Group összeomlása nagyban befolyásolhatja az ingatlanpiac egészséges működését, valamint a hitelpiacokat. Kína több pénzt tömött bele a bankrendszerébe, ezzel is jelezve, hogy a hatóságok a finanszírozási problémák elhárítására, vagy legalább enyhítésére törekszenek, a fokozódó Evergrande válság közepette. Ezt a nagy összeget nem csak az Evergrande esése indikálta. A stresszhez hozzájárult a készpénz iránti kereslet szezonális növekedése, mivel a bankok vonakodnak kölcsönadni a szabályozási ellenőrzések miatt a negyedév végének közeledtével. A likviditás is csökkenni szokott az évnek ebben a szakaszában. „A likviditási megszorítások elkerülése abszolút prioritása a People’s Bank of China vezetőségének, és erre meg is vannak az eszközeik,” írta a Wei Yao által vezetett Societe Generale SA egy kutatási jegyzetben. „A legnagyobb aggodalmat nem egy Lehman-féle krízis okozza, hanem egy elhúzódó és súlyos gazdasági lassulás, hiszen ez sokkal valószínűbbnek tűnik.” A hét napos Repo-ráta a, bankközi hitelfelvételi költségek mutatója pénteken 14 ponttal nőtt, 2,4 százalékra ugrott, ami június vége óta a legmagasabb érték.

(www.Investing.com)

Egyre nagyobb feszültség övezi Kína ingatlanpiacát

A nyugtalanság az Evergrandeval kapcsolatban pont egy olyan időben jön amikor a kínai gazdaság már lassuló félben van. A koronavírus járvány megfékezésére irányuló szigorú mozgásellenőrzések ártottak a kiskereskedelmi kiadásoknak és az utazásoknak. Ezen felül további szenvedést okoztak az ingatlanárak lehűtésére tett lépések. Már szerdán is a vártnál erőteljesebb kiskereskedelmi forgalom lassulásról számoltak be, ami az augusztusi hónapot illeti, az ipari termelés és a beruházások gyengébb növekedése mellett. A PBOC egyensúlyra törekszik, a gazdaság élénkítése és annak biztosítása között, hogy a sok belepumpált pénz miatt nem történik meg az eszközök alapvető értékének meghaladása. Egyre többen negatívan állnak hozzá, sokak szerint ez már egy olyan állapot, amelynél elkerületlen egy egész gazdaságot megrendítő forgatókönyv. „Ki lehet mondani, hogy az Evergrande összeomlása sokkal nagyobb közvetlen hatással lesz Kína gazdaságára, mint bármely más szabályozási visszatartás.,” mondta Alvin Tan, az ázsiai devizastratégia vezetője. Miközben a bizonytalanság és a pánik is napról-napra nő, Kínának fel kell készülnie a legrosszabb forgatókönyvre is.

Mivel kell számolni Kínának?

Számos iparág hitelkockázatnak lenne kitéve, ha az Evergrande összeesne, figyelmeztetett a Fitch Ratings. Szerintük a kisebb bankok és a sérülékeny fejlesztők lennének a legnagyobb bajban. A Morgan Stanley Goldman Sachs (amerikai multinacionális vállalatok, befektetési bank és pénzügyi szolgáltatók) csökkentették előrejelzéseiket az ipar számára. Arra hivatkoztak, hogy az Evergrande befuccsolása potenciálisan megzavarhatja a beszállítóit, fejlesztőit és pénzügyi piacait. Sok múlik azon, hogy a valós hatás mekkora lesz a szélesebb körben vett ingatlanszektorra, hiszen ez a szektor kulcsfontosságú a gazdaság számára.

Lehet hatása Kínán kívül is?

Közvetlenül nem sok, bár az Evergrande rendelkezik eszközökkel Európában és Észak-Amerikában. Azonban az adósság okozta gyötrelem figyelmeztető történetként szolgálhat mindenki számára. Kína már több, mint 2 évtizede az ingatlanpiac robbanását éli, mivel egyre több ember fektetett bele pénzt szinte függetlenül az ár és kereslettől. Elterjedt a napokban egy videó, amelyben Kínában 15 ingatlant döntöttek le és tettek a földel egyenlővé, mert szellemváros alakult ki. 8 éve lettek létrehozva és ma már senki nem lakott bennük. Igaz ez nem Evergrande projekt volt, azonban nagyon sok ilyen van még az országban.

Igazság pillanata elérkezett a cég számára

Az Evergrandenak 2 határidős kamatfizetése is elérkezik csütörtökön. Ekkor ki fog derülni, hogy a likviditási válsága tényleg olyan szörnyű, mint amilyennek az látszik. Ez egy kulcsfontosságú teszt lesz annak eldöntésére, hogy a fejlesztő továbbra is eleget tesz-e a kötvénytulajdonosokkal szembeni kötelezettségeknek, még akkor is, ha elmarad a bankokkal és szállítókkal szemben történő kifizetéstől. A befektetők nagy valószínűséget adnak a vállalat bukására, hogy nem tudja majd kifizetni tartozásait, ezért ez alapján is áraznak. Az aggodalom, amit a 300 milliárdos adósság kifizetése okoz a pénzügyi piacokra hárul. Csütörtökön az Evergrandenak 82,5 millió dolláros kamatot kell fizetnie, valamint szintén vár rá egy 36 millió dolláros kifizetés. Az év végéig padig 669 millió dollárt kell majd kifizetnie. Az Evergrande adóssága magába foglal 571,8 milliárd jüan értékű kölcsönöket bankoktól, melyből 240 milliárd jüant kevesebb mint 1 év múlva kell kifizetni. Válaszpont elé érkezett az ingatlanóriás. Ezen a héten eldőlhet, hogy tovább tudja-e vonszolni magát és a hatalmas adósságait a következő hónapra, vagy elérkezik lassan a történet vége.

Forrás

https://www.aljazeera.com/economy/2021/9/17/china-pumps-14bn-in-cash-into-market-amid-evergrande-crisis

https://www.cbc.ca/news/business/china-evergrande-explainer-1.6179508