A gazdaság lassulása megrengette a befektetői bizalmat.

Kína erőteljes fejlődése 2022 első negyedévében már kezd elhalványulni, ezzel utat engedve a második félévi kilátások gyengülésének. Az eredményeken a covid-19 többszörös kitörésének hatása érezhető, amelyek lerontották a kereskedelmi erőmű gazdaságát. Legutóbbi kínai jelentésében a Világbank-csoport azt jósolta, hogy a valódi GDP-növekedés 2022-ben 4,3 százalékra lassul, 0,8 százalékkal alacsonyabbra, mint a decemberi kilátásokban volt még várható. Ez összehasonlíthatatlan 2021-es növekedésével, amely 8,1 százalékos volt, illetve elmarad az 5,5 százalékos kormányzati céltól. A jelentés szerint a leminősítés tükrözi a koronavírus fennmaradása által okozott gazdasági károkat. Kína kormánya nagyon komolyan vette a vírussal történő küzdelmet. A legkisebb kitörések után már a zéró-covid stratégiát alkalmazták, amely miatt az ország egyes nagyvárosai lezárások alá kerültek. Egyik legelrettentőbb példája a Sanghaj volt. A várost látva az emberek még azokban a körzetekben is csak a legszükségesebb dolgokért mentek ki, ahol nem volt lezárás, nehogy Sanghaj sorsára jussanak.

(www.shutterstock.com)

A covid-19 új, erősen fertőző változatainak újbóli megjelenése hosszabb gazdasági zavarokhoz vezetett. A kockázatok az ingatlanszektorban tapasztalható tartós stresszből is eredhetnek, ami szélesebb körű következményekkel jár a gazdaság egészére nézve. „Azonban, ha a járványt sikerül kontroll alá helyezni, és a háztartási korlátozásokat teljes mértékben felemelik a nemrégiben bejelentett további ösztönző intézkedéseknek köszönhetően a teljes éves növekedés magasabb lehet a jelenleg tervezettnél,” jelentette ki a Világbank-csoport. Az 5,2 százalékos növekedési előrejelzés 2023-ra több feltételezésen is nyugszik. Nevezetesen azon, hogy a kormány a jövő év folyamán csak fokozatosan szünteti meg dinamikus zéró-covid politikáját.

(www.shutterstock.com)

Nem bíznak az országban a külföldi befektetők

Kína a külföldi befektetők növekvő bizalmi válságával néz szembe. Egyre nagyobb a szembeszél az ország évek óta tartó kampányával szemben, melyben külföldi pénzt szeretne csalogatni hatalmas pénzügyi piacaira. Az elmúlt évtizedben Peking folyamatosan nyitott a tengerentúli tőke felé, hiszen ezzel ellensúlyozni szerette volna a kínai háztartásokra és vállalatokra helyezkedő nyomást. A szabályozások külföldi központi bankokkal kezdődtek, majd folyamatosan kiszélesítették a beengedett befektetők körét. A globális alapkezelők számára ez a kezdeményezés nagyszerű lehetőséget kínált a portfóliók diverzifikálására.

A kínai piacok gyakran kissé más irányba mozdulnának el, mint más fejlett nemzeteké. Kína kötvényei pedig jelentős prémiumokat kínáltak. A külföldiek az utóbbi években rekord összegeket fektettek a kínai kötvényekbe és részvényekbe. Most azonban ez gyökeresen megfordult és a külföldi befektetők menekülnek Kína részvény-és kötvénypiacairól, és nincs azonnali jele az folyamat végének.

(www.shutterstock.com)

Az egyik legnagyobb oka a változásnak, hogy a kínai növekedési ütem összeomlott a Covid-19 megfékezésére irányuló korlátozások hatása miatt. Ez tehát nagyon megrendítette a külföldi befektetők bizalmát. Ezen felül az orosz-ukrán konfliktus miatt is aggódnak a befektetők, a szankciók esetleges átterjedése a kínai piacokra további lassulást jelenthet a világ második legnagyobb gazdaságának. Kína Oroszországot támogatja a háborúban, és elutasítja az invázió jelző használatát. Az ország kötéltáncot jár, hiszen nem akar a nyugat szankciói alá kerülni azzal, hogy az oroszokat támogatják. A gazdaságra rossz fényt vet Xi kapcsolata az orosz elnökkel. A nyugat véleményét tovább rontotta a múlt héten tartott újabb telefonhívás a két vezető közt. Xi megismételten kijelentette, hogy támogatja Oroszország biztonsági aggályait, ez egyes befektetőket nagymértékben elbizonytalanít Kínával kapcsolatban. A bizalomvesztés eredménye tehát, hogy a tengerentúli befektetők az elmúlt négy hónapban csökkentették a kínai befektetéseik állományát.

(www.shutterstock.com)

Kínának változtatni kell, ha szeretné visszaszerezni a befektetők bizalmát. Az elmúlt két és fél hónap karantén lezárásai tovább rontották a helyzetet, de talán már fellélegezhet az ország. Az óvatosság ellenére a kormány is tisztában van vele, hogy a fejlődéshez szükség van az ország korlátozások nélküli működésére.

Forrás: bloomberg.com; hellenicshippingnews.com

Címlapkép: Shutterstock