Japán megszünteti a Covid-19 teszt kötelezettséget a beoltottak számára, szeptembertől újra enyhébb szabályok mellett lesz látogatható az ország, a vízummal rendelkezők számára. A vízum kérdésköre azonban további égető problémákat vet fel.

A Bloomberg szerdai beszámolója szerint Japán eltörli a negatív koronavírus teszt kötelezettséget a beoltottak számára, ezzel szeptembertől újra özönlhetnének a turisták a szigetországba, azonban van egy kis bökkenő. A beutazáshoz továbbra is szükség lesz vízumra, azonban ezek kibocsátását a koronavírusra hivatkozva ideiglenesen beszüntették. A turisztikai szektor mellett a vállalatok is nyomást gyakoroltak a kormányra, hogy enyhítsék a szigorú belépési korlátozásokat. A kormány most megteszi az enyhítés első lépéseit.

Fumio Kishida, japán miniszterelnöke szerint a lazítás mely szerint a beutazáshoz már nem lesz kötelező a negatív koronavírus teszt felmutatása az oltással rendelkezők számára, szeptember 7-től lesz hatályos. A vízum azonban továbbra is szükséges marad. A miniszerelnök online videó keretében jelentette be az enyhítést, mivel Kishida Covid tesztje pozitív lett a hétvégén.

Kishida ígérete szerint hamarosan arról is döntés születik, hogy megemeljék-e a napi beutazók felső határát. Jelenleg naponta 20 ezer turista érkezhet az országba, a Kyodo News értesülései szerint a japán kormány 50 ezer főre tervezi növelni a felső határt. 2019-ben rekordmagasan alakult a külföldi turisták száma, a koronavírus kirobbanását megelőző évben 31.9 millió külföldi látogatott el az országba.

(www.bloomberg.com)

Japánban a koronavírus pandémia kirobbanása óta szigorú járványvédelmi intézkedések voltak hatályban. A 2021 január 8-tól meghirdetett szükségállapot értelmében Japán 152 országból és régióból érkezők számára tiltotta meg az országba való belépést. A beutazási tilalom alól kivételt képeznek a rezidens külföldi állampolgárok. Japán határa jelenleg csak a japán állampolgárságú, valamint a hosszú távú és előre kiadott turisztikai vízummal rendelkezők előtt áll nyitva, és a járvány idején felfüggesztették az útlevelekre vonatkozó vízummentességet.

A japán kormány júniusban bejelentette, hogy két év után ismét fogadnak turistákat a világ 98 országából, de a látogatók egyelőre csak csoportosan jöhetnek, vagyis az egyéni utazásoknak még nem jött el az ideje. A turistacsoportoktól elvárják a szigorú maszkviselési szabályok betartását.

Koji Shibata, az ANA Holdings vezérigazgatója szerint az enyhítés mindenképpen „jó hír” az iparág számára, azonban Shibata a vízumkötelezettségek enyhítését is látni szeretné az elkövetkező időszakban.

A Japán Turisztikai Hivatal adatai szerint 2019-ben negyvenszer több pénzt költöttek el (4.8 billió jen) a turisták, mint a turisták azon szűk halmaza, akik tavaly beléphettek az ország területére (877 millió jen).

Újranyitási kérdésekben Japán továbbra is a leglassabban enyhítő fejlett országok közé tartozik. A jelenleg is érvényben lévő korlátozások szigorúbbak, mint például Ausztráliában, Szingapúrban, vagy a legtöbb európai országban. Azok az országok, ahol a beutazáshoz nincs, vagy csak enyhe korlátozások vannak jókora előnyben vannak a legtöbb turista szemében. Japán turisztikai iparágának újjáélesztése komoly kihívás lesz.

(www.shutterstock.com)

Borítókép forrása: www.shutterstock.com