Kína hatása a két vállalatóriás működésére

Az Alibaba teljesen kapitulálni látszik. A részvények 42 százalékot csökkentek az elmúlt 12 hónapban. Ez a gyorsan növekvő vállalat számára egy jelentős hátrányt jelent. A részvények folyamatos eladásának oka nem titok. Az Alibaba az ország által indított szabályozások, amelyek a vállalatóriásokat célozták, elsődleges céljává vált. Érdemes kiemelni, hogy az Alibaba nem harcol a hatóságok ellen, elfogadja a vádakat, és próbál korrekciós intézkedésekkel a hatóság kedvében járni.

Elkerülhető az Alibaba összeesése?

Hasonló cipőben jár a Tencent, Kína egyik legnagyobb tech cége. Csütörtökön hatalmasat zuhantak a részvényeik, amikor Kína őket és más videójátékokkal foglalkozó cégeket egy interjúra hívott meg, ahol emlékeztetőt tartott a gyermekek játék idejének korlátozására vonatkozó szabályokról. A korlátozások a játékok felhasználóinak nagy részét érintették, hiszen minden 18 év alatti gyermeknek a szabályok szerint heti 3 órában van esélye játszani és azt is megadott napokon és napszakokban. Ezzel hatalmas potenciális videójáték felhasználási időtől esik el a Tencent. Ezt követően 8,48 százalékot esett a részvényük.

Az erős korlátozások megrendíthetik a vállalat pozícióját

Együttműködés a közös célért?

Kína ipari minisztere a Tencentet és az Alibabát arra utasította, hogy ne blokkolják egymás weboldal linkjeiket a saját platformjukról a 21st Century Business Herald kínai üzleti napilap szerint. Az újság elmondta, hogy a Ministry of Industry and Information Technology szabványokat javasolt a vállalatoknak pénteken az azonnali üzenetküldő szolgáltatásokról, mondván, hogy minden platformot fel kell oldani egy bizonyos határidőn belül. Azonban a minisztérium tisztában van vele, hogy lehet nagyobb mértékű beavatkozásra lesz szükség. Ez abban az esteben történhet meg ha a vállalatok visszautasítják a mostani változásról szóló ajánlatokat. A kínai internetet egy maroknyi technológiai óriás uralja, akiknek már korábban is voltak kisebb-nagyobb összetűzéseik. Előfordult, hogy letiltották a riválisok linkjeit és szolgáltatásit a platformjukon. Ez a szabályozó hatóságnak már egy ideje felkeltette a figyelmüket. Az elmúlt hónapokban elkezdték a lecsapások sorozatát. A hatóságok olyan szabálysértésekkel vádolják a nagy vállalatokat, mint monopóliumok építésével és a fogyasztók választási lehetőségeinek korlátozásával. Az Alibaba és a Tencent között is már elkezdődött egy kisebb együttműködés az almúlt hónapokban. Úgy néz ki, hogy az országgal és a hatósággal szemben nincs más megoldás, mint az alkalmazkodás.

Forrás

https://www.reuters.com/technology/china-tells-alibaba-tencent-open-platforms-up-each-other-media-2021-09-11/

https://www.cnbc.com/2021/09/09/tencent-stock-falls-after-chinese-regulators-summon-gaming-firms.html