Makaó kaszinó részvényei óriásit zuhantak szerdán

Majd egyharmadára estek a részvények, elvesztve ezzel 14 milliárd dollárt. Mindez azért történhetett, mert a kormány elindította a szabályozási átalakítását. Ennek része, hogy a tisztviselők felügyelni fogják a világ legnagyobb szerencsejáték-központjának vállalatait. A jövedelmező kaszinói engedélyeket jövőre meg kell újítani. A város szerencsejáték-törvények felülvizsgálatára irányuló javaslat megijesztette a hongkongi piacot, amely már erősen pirosba zuhant.

Majd 2 százalékos csökkenésben a Hang Seng index (www.Investing.com)

Ez az előzetes esés azért van, mert Peking szabályozási ámokfutása már több ágazatot elért. Ilyenek voltak például a technológiai cégek, de érte például az oktatást és az ingatlanpiacot is. Ezzel több száz milliárd dollárnyi eszközértéket eltávolítva a piacról. Wynn Macau 34 százalékos csökkenése volt a legnagyobb esés, de nagyot esett a Sands China is, amely 28 százalékos bukást jegyzett. Ezen kívül MGM China, Galaxy Entertainment, SJM, Melco Entertainment mind veszteséggel zártak. A keddi sajtótájékoztatón Lei Wai Nong, Makaó gazdasági és pénzügyi titkára az ellenőrzés kilenc területét részletezte, beleértve a kiadandó engedélyek számát, a fokozott szabályozást és a munkavállalók jólétének védelmét, valamint bevezetik, hogy egy kormányképviselő felügyelje a kaszinók mindennapos működését.

Wynn Macau részvényei padlót fogtak (www.Investing.com)

Peking újabb áldozata lehet Makaó

Peking egyre jobban fél hiszen Makaó nagyban a szerencsejáték iparára támaszkodik, így még nem lehet tudni, hogyan fog az engedélyek megújításához hozzáállni. Az engedélyek lejárta előtt, hogy felelősségtudatosabbnak mutatkozzanak, és elhárítsák Peking aggodalmait, elkezdtek diverzifikálni, és a nem szerencsejátékkal foglalkozó ágazatok felé fordulni. Makaó az elmúlt években szigorított a kaszinók ellenőrzésén, és próbálta megtisztítani a vállalatokat a Kínából származó szabálytalan tőkeáramlástól, illegális készpénzátutalásoktól, ezzel is Peking kedvében járva. Így történhetett meg, hogy júniusban Makaó önkéntesen megduplázta a játékfelügyelők számát, és több részleget is átszervezett a felügyelet fellendítése érdekében. „Bár a nyilvános dokumentumok korlátozott részleteket kínálnak, a javasolt módosítások elősegítik a hosszútávú fenntartható növekedést az iparág számára,” mondta George Choi, a Citigroup elemzője. Azonban figyelmeztetett arra, hogy a gyenge befektetői hangulat miatt a piac lehetséges, hogy csak a negatív következményekre fog összpontosítani.

Forrás

https://www.reuters.com/business/macau-kicks-off-public-gaming-consultation-ahead-casino-rebidding-2021-09-15/