A gazdaság nagy veszély előtt áll, a járvány elhalványulása után itt az újabb probléma.

Kína gazdaságának fejlődése régóta fő témája a gazdasági elemzéseknek. A világ második legnagyobb gazdaságáról van szó, amely minden nagy nemzetközi vállalat életében döntő szerepet játszik. Sajnos nagyon rossz két éven van túl, ahol a vezetők egy pillanatra sem lélegezhettek fel, hiszen egyik probléma még meg sem oldódott már jött a másik. Kezdve a vírus rohamos terjedésével, amit a kezdetektől fogva zéró-covid stratégiával közelítettek meg. Úgy tűnt működik is a terv, azonban több hónapnyi lezárás után az ellátási láncokban olyan zavarok és szakadások jöttek létre, hogy a felépülés nagyon nehézzé vált. Alapból tehát időre volt szüksége a gazdaságnak, azonban ezt nem kapta meg. A következő egy év az Evergrande bukásáról, a rendszer megtisztásáról, az újabb koronavírus hullámról és a háborúról szólt.

(www.shutterstock.com)

Turisták ezrei rekedtek Kína városában a járvány következtében

A mostani incidens is arról tanúskodik, hogy a vírus jelenlegi hulláma még azóta is pusztít az országban, lokális lezárásokat és tömeges teszteléseket vonva maga után. A legfrissebb hírek szerint kínai turisták ezrei rekedtek az üdülővárosban a járvány terjedése miatt. Az adatok szerint több mint 2000 turista rekedt egy dél-kínai üdülővárosban, miután a hatóságok azonnali zárolást vezettek be a koronavírus fellángolásának megfékezésére. Nagyon jól mutatja ez az eset is, hogy az ország szigorú politikája továbbra is felforgatja a vállalkozásokat és a mindennapi életet. Beihai városa, amely a fehér homokos strandjáról és vulkanikus szigetéről ismert népszerű nyári nyaralóhely, az elmúlt héten több mint 500 fertőzésről számolt be, amely kínai viszonylatban jelentős mennyiségnek számít.

(www.shutterstock.com)

Szombaton a behai kormány bezárta a város egyes részeit, ahol az üdülőhelyek és a turisztikai látványosságok találhatók. Ezek után tömegvizsgálatot rendeltek el, és megtiltották a lakosoknak, hogy elhagyják otthonaikat. A fertőzések és az ezzel járó korlátozások elérték az egy órányi hajóútra található Weizhou-szigetet is, amely a Guangxi Zhuang Autonóm Régió legnagyobb szigete. Péntektől a turistákat arra kérték, hogy hagyják el a szigetet, míg a szállodákat és a vendégházakat arra utasították, hogy feltétel nélkül térítsék vissza a vendégek pénzét. Ebből is látható, hogy bár az ország igyekszik újra beindítani a turizmust és a vállalkozásokat, egyszerűen nem adatik meg rá az esély. A gazdasági fejlődési cél ez miatt azán egyre elérhetetlenebbé válik.

Vészjósló előrejelzések – Kína gazdaságának motorja hamarosan zsugorodni kezd

Évtizedek óta Kína gazdaságilag konvergált az Egyesült Államokkal. Bruttó hazai terméke egyre közelebb kerül nagy riválisához. Az átlagos jövedelmek még mindig sokkal alacsonyabbak Kínában. Az életszínvonal egy másik kulcsfontosságú mutatója, a várható élettartam viszont megegyezett a 2020-as évben a két ország között. Az ország közel egymilliárd munkaképes korú lakossága elengedhetetlen volt a gazdasági növekedéséhez. Ez tette lehetővé, hogy világ műhelyévé váljon Kína és a hatalmas fogyasztói piaccal rendelkezzen. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének múlt héten kiadott népesség-előrejelzései szerint ez a kohorsz a 2030-as években gyorsan fog csökkenni, és a század végére csaknem kétharmadával zsugorodik. Az Egyesült Államok munkaképes korú népessége 2100-ban várhatóan körülbelül azonos méretű lesz, mint most, Kínáé pedig a jelenlegi több mint négyszer nagyobbról, kevesebb mint kétszer akkora lesz. Bár jelenleg sokkal égetőbb problémái is vannak az országnak, hosszú távon ez hatalmas gondot jelenthet.

(www.shutterstock.com)

Az előrejelzések szerint alapból csúfosan elcsúszik az idei céljától a gazdasági fejlődésben. Ez azonban most csak átmeneti helyzetet jelent Kínának, hiszen a vírus beárnyalja mindennapjait. A 2023-as évre már erősebb fejlődést várnak az elemzők. A munkavégzésre képes osztály ilyen mértékű zsugorodása azonban egy olyan országban, amely pont ennek köszönhetően tudott felemelkedni hatalmas gondokat fog jelenteni. Az ENSZ az 1950-es évek óta készít hosszú távú népesség-előrejelzéseket. Bár ezek elég jól meg tudták ragadni a globális népességnövekedés általános pályáját, a részletekben sokkal kevésbé voltak pontosak. A modern világban a munkaképes korú népesség kétharmadának eltűnése elképzelhetetlen. Hiszen a csökkenés első szele után olyan politikai és társadalmi változások léphetnek érvénybe, amelyek lassítják vagy akár megállítják a tendenciát. Ehhez viszont ébernek kell lenni, és nem szabad félvállról venni az esetet, hiszen óriási gondokat okozhat, ha rosszul lesz kezelve.

Forrás: washingtonpost.com; edition.cnn.com

Címlapkép: Shutterstock