A Sony csütörtökön a globális gazdasági környezetre, többek között a magas inflációra hivatkozva több nemzetközi piacon is megemelte PlayStation 5 játékkonzoljának ajánlott fogyasztói árát.

A japán játékipari óriásvállalat közölte, hogy az áremelések azonnal hatályba lépnek, kivéve Japánban, ahol szeptember 15-én kezdődnek. A Sony nem emeli a PS5 árát az Egyesült Államokban. “A globális gazdasági környezet olyan kihívást jelent, amelyet kétségtelenül sokan tapasztalnak világszerte” – írta blogbejegyzésében a Sony. “Magas globális inflációs rátákat, valamint kedvezőtlen valutaárfolyamokat látunk, amelyek hatással vannak a fogyasztókra, és nyomást gyakorolnak számos iparágra.” A vállalat közölte, hogy “e kihívást jelentő gazdasági körülmények alapján” úgy döntött, hogy megemeli zászlóshajó konzoljának árát.

A Sony áremelése a játékgyártó cégek, köztük a Nintendo és a Microsoft visszaesése közepette történt, amelyek eladásai a második negyedévben visszaestek, mivel a világjárvány okozta fellendülés kezd lecsengeni. A Sony játékipari egységének eladásai 2%-kal csökkentek a júniusi negyedévben az előző év azonos időszakához képest, miközben az üzemi eredmény közel 37%-kal esett vissza. A japán óriásvállalat emellett csökkentette egész éves profitprognózisát játékrészlegére vonatkozóan. A Sony emellett folyamatos ellátási láncproblémákkal küzd, amelyek megnehezítik, hogy elegendő PS5 konzolt tudjanak gyártani a kereslet kielégítésére. A PS5-ből világszerte jelentős hiány mutatkozott. A Microsoft által gyártott rivális Xbox egyelőre nem jelentett be áremelést.

Tekintettel arra, hogy “a PS5-öt a megjelenés óta komoly ellátási nehézségek jellemzik, sok fogyasztó nem tudja megvásárolni a Sony legújabb konzolját, és arra, hogy a Microsoft egyelőre nem mutatott jelét annak, hogy emelné az Xbox sorozat árait, kétségtelen, hogy ez az áremelés nehéz döntés volt” – írta Piers Harding-Rolls, az Ampere Analysis kutatási igazgatója csütörtöki jegyzetében. “Mivel azonban az infláció és az áremelkedés az alkatrészellátási láncban is érezhető, és ennek nagy része amerikai dollárban van árazva, valamint a forgalmazás továbbra is magas költségei mellett, a Sony most kénytelen volt áthárítani a költségnövekedés egy részét, hogy megpróbálja tartani a hardveres nyereségességi célkitűzéseit.”

Az Ampere Analysis becslése szerint a Sony 21 millió PS5-öt adott el világszerte, míg a Microsoft Xbox sorozatú konzoljaiból 13,8 milliót. Harding-Rolls elmondta, hogy nem számít arra, hogy ez elriasztja a PlayStation 5-öt vásárolni kívánó játékosokat, mivel a kereslet továbbra is nagy. “Bár úgy véljük, hogy csalódottak lesznek azok a fogyasztók, akik sikertelenül próbáltak PS5-öt vásárolni, vagy éppen az áremelkedés idejére spóroltak a konzol megvásárlására, a Sony készüléke iránti nagy felhalmozott kereslet azt jelenti, hogy a legtöbb piacon ez a körülbelül 10%-os áremelés minimális hatással lesz a konzol eladásaira” – mondta. “Arra számítunk, hogy a Sony PS5-re vonatkozó értékesítési előrejelzése változatlan marad”.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/25/sony-raises-price-of-playstation-5-console-due-to-soaring-inflation.html