A China Southern Airlines pénteken közölte, hogy 96 darab Airbus A320neo repülőgépet vásárol, ami a kínai légitársaság legnagyobb repülőgép-rendelése a Covid-járvány kezdete óta, és jelentős lökést ad az európai repülőgépgyártónak a kínai piacon.

A légitársaság tőzsdei bejelentésében közölte, hogy a megrendelés értéke 12,25 milliárd dollár, listaárakon számolva. A nagy légitársaságok jellemzően jelentős árengedményeket kapnak a listaárakhoz képest. A szállítások 2024 és 2027 között történnének, 2024-ben 30, 2025-ben 40, 2026-ban 19, 2027-ben pedig 7 repülőgépet várnak. Ez 13%-os növekedést jelentene a rendelkezésre álló tonnakilométerben (ATK) mért kapacitás tekintetében – közölte a légitársaság. “Az igazgatótanács úgy véli, hogy a repülőgépvásárlás ezúttal összhangban van a vállalat 14. ötéves tervében meghatározott flottastratégiával” – közölte a légitársaság, hozzátéve, hogy ez segítené a vállalat versenyképességét.

A China Southern Airlines, az ország legnagyobb légitársasága az utasszám alapján, az éves jelentésében szereplő flottatervek alapján a Boeing egyik legnagyobb megrendelője, 103 Boeing 737 MAX repülőgépet szállítanak le a következő három évben. Jelenleg 24 Boeing 737 MAX repülőgép van a flottájában, a legtöbb az országban. A 737 MAX, a Boeing munkagépe, még nem indította újra a kereskedelmi járatokat az országban, bár a légitársaságok tesztrepüléseket hajtottak végre, miután a kínai légiközlekedési felügyelet tavaly év végén feloldotta a repülési tilalmat. Kínában folyamatban van a saját fejlesztésű, keskeny törzsű C919-es repülőgép tanúsítása is, amely várhatóan ez év végére kapja meg a kínai minősítést. A kínai légiközlekedési ágazat, amely súlyos csapást szenvedett, miután a hatóságok áprilisban lezárták Sanghaj megavárosát, az elmúlt hetekben folyamatosan talpra állt.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/07/01/china-southern-to-buy-96-airbus-a320neo-jets-biggest-order-since-covid-.html