A recessziós félelmek továbbra sem enyhülnek, sőt egyre nagyobb az aggodalom

A magas infláció kezelése érdekében a központi bankok több hónapja folyamatosan emelnek az irányadó kamaton. Ezen agresszív emelés miatt azonban áteshetünk a ló másik oldalára. A központi bankok a gazdaságok lassításán dolgoznak, ez viszont átcsaphat akár egy hirtelen recesszióba is. A Fed tisztában is van ezzel, ennek ellenére az infláció csökkentését továbbra is prioritásként kezelik. A novemberi hónapban végre pozitív hírek is érkeztek az USA inflációjával kapcsolatban, amely a vártnál nagyobb mértékben csökkent.

(www.shutterstock.com)

Fájó adatok, hosszú recesszióra számíthatunk

Az Egyesült Királyságban azonban rosszabb a helyzet. A gazdaság zsugorodott a harmadik negyedévben, jelezve a recesszió kezdetét. A legutóbbi adatok szerint az Egyesült Királyság GDP-je július és szeptember között 0,2 százalékkal csökkent, öt egymást követő negyedévnyi emelkedés után. Az Egyesült Királyság az egyetlen G7-es gazdaság, amely a harmadik negyedévben zsugorodott. Most 0,4 százalékkal kisebb, mint 2019 végén, mielőtt a koronavírus pandémiája megkezdődött. A negyedéves esés mozgatórugója a feldolgozóipar volt, amely a legtöbb iparágban széles körű csökkenést mutatott.

(www.shutterstock.com)

A GDP csökkenése azonban tágabb értelemben is tükrözi a gazdaság lassulását. A háztartások jövedelmét szorongatja a rekordmagas infláció, emelkednek a kamatok, gyengül az üzleti és fogyasztói bizalom is. A Bank of England a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyság gazdasága az 1940-es évek óta a leghosszabb recesszióját élheti át.

Az európai kép is változik

(www.shutterstock.com)

Az Európai Bizottság arra figyelmeztetett, hogy a magas infláció és az emelkedő kamatlábak valószínűleg recesszióba taszítják az eurózónát a negyedik negyedévre. Most arra számítanak, hogy az infláció az év végén fog tetőzni 8,5 százalékon. A bizottság várakozásai szerint azonban az euróövezet GDP növekedése jövőre és 2024-re is pozitív maradhat. Ezzel szemben a Bank of England előrejelzése szerint az Egyesült Királyság akár két évig tartó recessziót is érzékelhet.

Nehéz idők elé nézünk, amelyek komolyan tesztelni fogják a gazdaságok és az emberek tűrőképességét.

Forrás: edition.cnn.com

Címlapkép: Shutterstock