Svájc hazai összterméke (GDP) 0,5 százalékkal csökkent az idei első negyedévben negyedéves és éves összevetésben – közölte a svájci statisztikai hivatal.

Szakértők is 0,5 százalékos gazdasági visszaesésre számítottak a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve, amikor a GDP még 0,1 százalékkal nőtt. Éves szinten viszont szerényebb, 0,2 százalékos zsugorodást vártak az elemzők a tavalyi utolsó negyedévi 1,6 százalékos esést követően.

A svájci kormány is csökkenő első negyedévi GDP-vel számolt, de úgy véli, hogy a második negyedévtől gyors növekedésnek indul a gazdaság az év végéig. A svájci kormány gazdasági államtitkárságának (SECO) várakozása szerint idén 3 százalékkal nő a GDP, jövőre pedig 3,3 százalékos bővülés várható.

Svájc GDP-je tavaly 2,9 százalékkal, 1975 óta legnagyobb mértékben csökkent -adta hírül a távirati iroda.

Két éve, 2019-ben 1,0 százalékkal bővült a svájci gazdaság, ami 2012 óta a leggyengébb ütem volt, jócskán elmaradt az 1,7 százalékos hosszú távú átlagtól. Svájc GDP-je 2018-ban még 2,2 százalékkal nőtt.

Ugyancsak kedden ismertette a svájci statisztikai hivatal, hogy áprilisban éves szinten a kiskereskedelmi forgalom 35,7 százalékkal nőtt a márciusi 22,6 százalékos bővülés és a februári 6,3 százalékos csökkenés után.