Komoly bajban az unió, a válság folytatódhat a tél átvészelése után is

Az elemzők egyetértenek abban, hogy az energiaválság súlyos gazdasági hatásai Európa szinte minden gazdasági ágazatában érezhetők, és a problémák mindaddig fennmaradnak, amíg az orosz-ukrán háborús helyzet véget nem ér. Komoly láncreakcióról beszélhetünk, amelyet a háború váltott ki. Az ukrajnai válság miatt az energiaárak megugrottak, ami viszont felnyomta az inflációs rátákat és megzavarta a nemzetközi ellátási láncokat. Az orosz gazdaság sincs a legjobb állapotában. Az ukrán invázióra válaszul a nyugati nagyhatalmak egyesült frontot alkottak a szankciók bevezetésében. Bár nagy károkat okozott ezzel saját magának is az Európai Unió, a korlátozások vasfoga kezdi lassan felemészteni az orosz gazdaságot. Az energia azonban továbbra is erős fegyvere az oroszoknak. Ebben az évben több, mint 300 milliárd dollárt szedtek be az olaj- és gázexportjuknak köszönhetően.

(www.shutterstock.com)

Hadilábon az európai gazdaság

Múlt héten az Európai Bizottság azt jelezte előre, hogy az Európai Unió várhatóan ezen a télen recesszióba fog zuhanni, jelezve, hogy a blokk a válság hatásának leginkább kitett fejlett gazdaságok közé tartozik. Szerintük az idei év első felében mutatott erőteljes gazdasági növekedés várhatóan a 2022-es évben 3,3 százalékra emeli majd a reál-GDP növekedését az EU-ban. A 2023-as kilátások azonban lényegesen gyengébbek, ami a növekedést illeti. Az európai országok már eddig is nagy lépéseket tettek az energiával kapcsolatos hatások rövidtávú kockázatainak leküzdésére, azonban a tél túlélése még nem jelenthet győzelmet. Ezen forgatókönyv szerint rövidtávon megoldottuk a legégetőbb problémát, azonban a 2023-as év további kihívásokat állíthat a blokk országai elé.

(www.shutterstock.com)

„A legnagyobb veszélyt egy ellátási sokk jelenti, mely során már előfordulhat, hogy a gazdasági támogatások sem tudnának segíteni a hatás enyhítésében,” jelezte Lorenzo Codogno, az LC Macro Investors Ltd alapítója és vezető közgazdásza. „Még nem értük el ezt a pontot, és a döntéshozók rengeteget dolgoznak azért, hogy ez így is maradjon.” Hozzátette, hogy nincs közös európai energiapolitika, egyes országok támogatják az Oroszországgal szembeni szigorúbb szankciókat, mások ellenzik. A konfliktus elhúzódásával az egyes országokra gyakorolt hatások egyre változatosabbá válhatnak.

Forrás: forbes.com; thestar.com

Címlapkép: Shutterstock