Az Európai Gyógyszerügynökség csütörtök délután jóváhagyta az új típusú Pfizer és Moderna vakcinákat, a hivatalos jóváhagyást követően hamarosan elkezdhetik a tagállamok a továbbfejlesztett vakcinákkal való oltást.

Az Európai Gyógyszerügynökség a Bloomberg beszámolója szerint csütörtök délután a közelgő őszi szezon előtt a Moderna és a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett vakcinák új változatainak használatát javasolja. A Gyógyszerügynökség felszólította az uniós tagállamokat, hogy minél előbb indítsák el az őszi oltási kampányokat.

A két oltás új típusa, amelyet az eredeti koronavírus és a BA.1 nevű alvariáns ellen fejlesztettek ki, emlékeztető oltásként használható azon a 12 év felettiek esetében, akiket korábban már korábban beoltottak Covid–19 ellen.

(www.shutterstock.com)

Az egészségügyi hatóságok világszerte arra törekszenek, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a fertőzések súlyosságát. Mivel a vírus mutálódott, képes volt arra, hogy megkerülje a korai oltások által szerezett immunitást. A Gyógyszerügynökség felhívta a figyelmet, hogy a „járványnak még nincsen vége, arról kell gondoskodnunk, hogy az átalakított vakcinák minél több embert megvédjenek.”

Jelenleg Európában, köztük Magyarországon is a BA.5 nevű variáns a domináns, nem a BA.1. Viszont szakértők szerint a BA.1 ellen kifejlesztett vakcinák jóval hatékonyabbak a BA.5 variánssal szemben is, mint az eddig használt első generációs oltóanyagok.

Tegnap közel 800 ezer új fertőzöttet azonosítottak a világban (https://ourworldindata.org)

A BioNTech és a Pfizer közösen, valamint a Moderna egyénileg az omikron BA.4 és BA.5 alvariánsai ellen is készített vakcinát, ezeknek az oltóanyagoknak a használatára várhatóan szeptember végén, október elején adhat engedélyt az Európai Gyógyszerügynökség. Az alvariánsok ellen kifejlesztett oltást az Amerikai Egyesült Államokban már megkapta a szükséges hatósági engedélyeket.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com

Cikk forrása: www.bloomberg.com