Visszatért a réstöltések után a tőzsdeindex árfolyama az emelkedő pályára.

A keddi, már lassan homályos emléknek számító Yellen-nyilatkozat után a DAX volt a leginkább rosszul teljesítő index a meghatározó tőzsdeindexek közül. A német börzén lényegében egy long coveringet láthattunk valószínűleg. Azaz a zuhanás során a long pozícióval bíró kereskedők stop loss megbízásai aktiválódtak, ezzel újabb eladási hullámot generálva. Végül a keddi kereskedés végére már technikai szempontból is meglehetősen túladottá vált a részvényindex, ráadásul még alul is teljesített az amerikai börzékhez mérve. Aztán jött a felpattanás.

DAX: tavaszi csoda, kis szünettel

A DAX március óta jelentős emelkedést mutat. Ennek több tényezője van, ilyen az értékalapú papírok túlsúlya az indexben, a gazdasági nyitásba vetett hit, vagy az EKB piacbarát lépései. Emellett egyedi sztorik is álltak a viszonylag kevés, mindössze 30 komponenst számláló index erős teljesítménye mögött.

A szárnyalás egészen 15500 feletti szintre vitte a DAX-ot, majd a körülbelül 2 hete kezdődő általános korrekció miatt 15100 köré esett az ár, majd pedig igen sokáig sávozott 15100 és 15350 között a német tőzsdeindex. Innen indult a keddi esés: réseket töltött a DAX árfolyama, és valóban egy igen heves zuhanásnak lehettünk tanúi. Szerdától azonban újra emelkedésbe váltott az árfolyam, ami kis megcsúszással tegnap, és ma is kitartott.

Merre tovább?

Érdemes megvizsgálni most a DAX árfolyamát, hiszen mégiscsak egy volatilisabb időszak van mögöttünk, sok irányváltással az egyhangú sávozás után. A DAX árfolyama jelenleg történelmi csúcsai közelében található, kevesebb, mint 1 %-ra az április közepi csúcstól. Az RSI újra a választóvonalnak számító 50-es érték felett van, a napos Bollinger-szalag azonban jelenleg nem sok teret enged az emelkedésnek. Ne felejtsük azonban, hogy a DAX márciusban is minden technikai szabályt átírva szárnyalt. A napos MACD még nem adta be a vételi jelzést, de már meglehetősen közel áll hozzá.

Bivalyerős a DAX-www.investing.com

Ha a német tőzsdeindex árfolyama felfelé venné az irányt, akkor a dupla csúcs jöhetne szóba, mint lehetséges cél-ehhez azonban némileg hűteni kéne a rövidtávú technikai indikátorokat. Lefelé az 50 napos mozgóátlag nyújthat segítséget 14830 felett. Az amerikai határidős indexek jelenlegi állását tekintve azonban nem lesz erre a támaszra szükség.