A Fed kamatdöntése és a gyorsjelentések lehetnek izgalmasak, közben idehaza is elkezdődik a blue chipek jelentési szezonja.

Hétfőn és kedden zárva tartanak a magyar piacok, ennek ellenére bővelkedik izgalmas adatokban és eseményekben az előttünk álló hét. Míg az orosz-ukrán háború alakulása és a recessziós félelmek továbbra is lázban tartják a tőzsdéket, addig fontos kamatdöntés és számtalan gyorsjelentés is lesz a következő napokban.

Nemzetközi piacok – gyorsjelentés és Fed

Hétfőn 11 órakor lát napvilágot az eurózóna GDP adata és inflációs adata is, ezek leginkább az öreg kontinens tőzsdéire lehetnek hatással. 14:45-kor a Chicagói beszerzési menedzser index ad képet az amerikai gazdaságról ma. Kedden 14:45-kor az amerikai feldolgozóipari beszerzési menedzser index, 15:00-kor pedig az ISM feldolgozóipari  index kerül közlésre – emellett ezen a napon teszi közzé gyorsjelentését a Pfizer és az Adcanved Micro Devices is. Szerdán délelőtt a Wizz Air gyorsjelentése és a német munkanélküliségi adat lehet izgalmas, ezen a napon érkezik a Twitter, a Qualcomm és az eBay gyorsjelentése is. 13:15-kor az amerikai ADP foglalkoztatás változása, este 19:00-kor pedig a Fed kamatdöntése és persze az utána érkező kommunikáció lesz fontos.

Folytatódik a gyorsjelentési szezon, érkezik a BMW adatsora is (www.shutterstock.com)

Csütörtökön érkeznek a BMW, a BNP Paribas, a Heidelberg Cement, a Raiffeisen, a PayPal és a Moderna negyedéves számai, 14:30-kor pedig szokásosan az amerikai munkanélküli segélykérelmek száma. 11 órakor ezen napon az eurózónás munkanélküliség, 13 órakor a BoE kamatdöntése, 15 órakor pedig az amerikai ISM szolgáltatóipari index befolyásolhatja a piacokat. Pénteken 13:30-kor az amerikai munkanélküliségi adatra és a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak számára kell majd figyelnünk.

Hazai piac – kezdődik a jelentési szezon

A fenti tényezők jelentős hatást gyakorolhatnak szerdától a hazai tőzsdére is; a Fed kamatdöntése és a gyorsjelentések eredménye ugyanis jellemzően a globális tőkepiaci hangulatra is befolyással van. Kiemelendő az is, hogy a forint milyen utat jár majd be a jegybanki beavatkozások árnyékában. Emellett pénteken hajnalban a Mol gyorsjelentését ismerhetjük meg, és érdemes lesz a híreket követni azzal kapcsolatban is, hogy milyen termékekre utalt a miniszterelnök pénteken, amelyekre kiterjesztené a kormány az árstopot.

www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak

Címlapkép forrása: Shutterstock