Sokan félnek a téli rezsiköltségektől, itt vannak az esetleges forgatókönyvek, mutatjuk mi vár ránk télen

Nehéz világot élünk. Az infláció rekordmagasságokban, az orosz-ukrán háborúnak továbbra sem látjuk a végét, és ha ez nem lenne elég, most saját bőrünkön tapasztaljuk a szankciók vasfogát. A tervünk visszaütött, az oroszok elzárták a gázt, és Európa sötétségbe borult. Bár hatalmas költségekkel, de az összefogásnak köszönhetően talán túl fogjuk élni ezt a telet. Nagy kérdés, hogy utána mihez kezdünk, azonban a rengeteg nehézség miatt ez most még csak a problémák listájának alján szerepel.

(www.shutterstock.com)

A láncreakció elindult, ebből nehéz lesz győztesként kikerülni

Kétség sem fér hozzá az energiaválság miatt Európa szenvedni fog. A gázárak rekordmagasságot értek el, ahonnan azért már kissé visszahúzódtak, de az ellátás továbbra is költséges. A háború előtt Oroszország az Európai Unió gázszükségleteinek 40 százalékát szállította. Ennek az exportnak nagy része mára eltűnt. Az élet rengeteg területén szükség van energiára: közlekedés, háztartások, ipar, szolgáltatások, mezőgazdaság. A tej-és pékiparhoz kapcsolódó piacokat is súlyosan sújtotta a hiány, mert nagyon energiaigényesek. Az Európai Bizottság adatai szerint a vaj ára augusztusig 80 százalékkal, míg a sajté 43, a marhahúsé 27, a tejporé pedig több mint 50 százalékkal emelkedett. Ez még csak pár területe a mindennapi életünknek és máris láthatjuk az elindult láncreakciót. A magas energiaárak beépülnek mindennapjainkba. A gáz- és villamosenergia árak megugrásával Európában emberek milliói költik jövedelmük egyre nagyobb részét energiára.

(www.shutterstock.com)

Európának már sikerült újratölteni tárolóit, és elérte a novemberre kitűzött 80 százalékos tárolókapacitást. A kontinensnek valószínűleg elegendő energiája lesz a télre. A blokk stabilitása azonban a tél erősségétől fog függeni. Ha a hőmérséklet csökken, akkor az a keresletet olyan szintre növelheti, amelyet Európa tartalékai nem bírnak már el.

A legrosszabb gazdasági forgatókönyv az, hogy az európai gazdaság összeroppan. Nem lesz elég gáz, a vállalatok nem tudnak termelni, a lakásokat nem tudják megfelelően kifűteni. A szakértők szerint ez valószínűleg elkerülhető forgatókönyv lesz.

Forrás: aljazeera.com

Címlapkép: Shutterstock