A német Lufthansa közölte, hogy pénteken 800 járatot kell törölnie, ami valószínűleg 130 ezer utast érint, miután a pilóták szakszervezete egynapos sztrájkot hirdetett.

A Vereinigung Cockpit (VC) szakszervezet szerdán késő este közölte, hogy a bértárgyalások kudarcot vallottak, és a Lufthansa pilótái csütörtökön éjfél után 24 órás sztrájkot tartanak, amely az utas- és a teherszállítási szolgáltatásokat egyaránt érinti. A Lufthansa közölte, hogy a járattörlések a frankfurti és a müncheni repülőtereket érintik, és hozzátette, hogy csütörtökön is több járatot törölni kell. A VC 5,5 százalékos béremelést követel idén a több mint 5000 pilótájának, ezt követően pedig automatikus inflációs kompenzációt. “Reméljük, hogy minél hamarabb visszatérhetünk a tárgyalásokhoz” – mondta csütörtökön a Lufthansa szóvivője. “A VC követeléseivel járó költségnövekedést azonban mi sem tudjuk elviselni” – tette hozzá.

A sztrájkok és a létszámhiány miatt a légitársaságok, köztük a Lufthansa is több ezer járatot volt kénytelen törölni idén nyáron, és órákig tartó sorok alakultak ki a nagyobb repülőtereken, ami a Covid-19 lezárása után az utazni vágyó nyaralóknak okozott csalódást. A Lufthansa idén már sztrájkkal szembesült a biztonsági és a földi személyzet részéről a bérek miatt. A légitársaság közölte, hogy mindent megtesz a pénteki pilótasztrájk hatásainak minimalizálása érdekében, de nem zárja ki, hogy a hétvégén egyes esetekben járattörlések vagy késések lesznek.

Michael Niggemann, a Lufthansa emberi erőforrásokért felelős igazgatósági tagja érthetetlennek nevezte a sztrájkot, és megvédte a légitársaság “nagyon jó és szociálisan kiegyensúlyozott” ajánlatát. A Lufthansa összesen 900 euróval (901,35 dollár) több alapbért ajánlott havonta, két lépcsőben, 18 hónapos futamidő alatt, valamint egy olyan megállapodást, amely garantálja a pilótafülkében dolgozóknak a minimális flottaméretet. A német kartellhivatal csütörtökön azt is megtiltotta a Lufthansának, hogy további intézkedésig megszüntesse a Condor charter légitársasággal kötött hosszú távú együttműködési megállapodásokat, mondván, hogy a nemzeti légitársaság akadályozza a Condort a hosszú távú útvonalakon való versenyben. A Lufthansa közölte, hogy tudomásul vette a kartellhivatal döntését, és hozzátette: “Nem osztjuk azonban a Bundeskartellamt álláspontját, ezért a határozatot bírósági felülvizsgálat alá fogjuk vetni”.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/01/lufthansa-to-cancel-800-flights-on-friday-due-to-pilots-strike.html