Az oroszok aláírási ünnepsége után megszólalt a NATO főtitkára is – üzentek az atomfegyverek használatáról

Putyin aláírta a csatlakozási szerződéseket, amelyek formalizálják Oroszország négy megszállt régiójának illegális annektálását Ukrajnában. Ez természetesen csak olaj lesz a tűzre. Az orosz-ukrán helyzet már így is rég túlnőtte az elképzeléseinket, azonban még csak most jöhet az igazi katasztrófa. A NATO ezek után is támogatja Ukrajnát, ezzel tovább bőszítve az oroszokat, akik kissé most elakadtak a területek elfoglalásával az ukrán ellenállás miatt. Putyin abban bízik, hogy az annektálás új erőt adhat a nemzetnek, és a háborús mérleget ismét a helyére billenti majd. A második világháború óta nem történt Európában ilyen jelentős területre kiterjedő annexiós hatalomátvételi próbálkozás.

Az aláírási ünnepség – dacolva a nemzetközi joggal – a Nagy Kreml-palotában lett megtartva. Putyin hosszas, harcias beszéddel indította a ceremóniát, amelyben az orosz vezető újabb nukleáris fenyegetéseket fogalmazott meg. Megígérte, hogy minden erejével és eszközével megvédi az újonnan elcsatolt területeket. Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkára elmondta, hogy az elfoglalt területek orosz fennhatóságát sosem fogják elismerni. Az atomfegyverek használatáról pedig annyit mondott, hogy az oroszok fenyegetése ellenére sem tágítanak Ukrajna mellől. A NATO-főtitkára azt is elmondta, hogy már üzentek az oroszoknak az atomfegyverek használatának következményeiről.

(www.shutterstock.com)

Ukrajna rendkívüli csatlakozást kért a NATO-hoz

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij Ukrajna NATO-hoz történő rendkívüli csatlakozását kérte pénteken. Jens Stoltenberg pedig kijelentette, hogy minden demokráciának Európában joga van a NATO-hoz csatlakozni.

(www.shutterstock.com)

A NATO az oroszok nukleáris fenyegetései ellenére is támogatná az ukránok területvisszaszerzési kísérleteit. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a Putyin által hirdetett illegális annektálás semmit sem változtat a helyzeten. Az ENSZ főtitkára is figyelmeztette Oroszországot, hogy az ukrán régiók annektálása komoly eszkalációt jelent, amely veszélyezteti a térség békéjét.

Forrás: theguardian.com; portfolio.hu

Címlapkép: Shutterstock